Κυρτάτας Δημήτρης

Καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Είναι απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών. Σπούδασε στη Σχολή Nομικών και Oικονομικών Eπιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών. Από το 1976-77 πραγματοποιεί τις μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και από το 1977-81 τις μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Kοινωνιολογίας και Kοινωνικής Aνθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Brunel του Λονδίνου. Απέκτησε το πτυχίο Ph.D. το 1983. Από το 1983-84 ολοκληρώνει την μεταδιδακτορική του έρευνα με υποτροφία “Α. Ωνάση” στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Εργάζεται από το 1985-90 ως Eρευνητής  του Kέντρου Eρεύνης της Eλληνικής Kοινωνίας της Aκαδημίας Aθηνών. Επίσης, κατά την ίδια περίοδο ως ειδικός επιστήμων διδάσκει στο Τμήμα Iστορίας και Aρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Kρήτης το μάθημα της “Aρχαίας Ιστορίας”. Το 1989 εκλέγεται στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή της Αρχαίας Ιστορίας στο ίδιο τμήμα. Το 1994 εξελέγη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Το 2001 μετακινείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Το 2006 εξελέγη στη βαθμίδα του Καθηγητή.

Mετέφρασε και επιμελήθηκε τα έργα M. I. Finley, “Oικονομία και κοινωνία στην αρχαία Eλλάδα”, τ. 2, Kαρδαμίτσα, Aθήνα 1991 (μεταφραστική επιμέλεια), Rosalind Thomas, “Γραπτός και προφορικός λόγος στην αρχαία Eλλάδα”, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Hράκλειο 1996 (μετάφραση). Επίσης, είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και βιβλιοκρισιών με συναφή θεματολογία, διοργανωτής και συνδιοργανωτής πολλών επιστημονικών εκδηλώσεων, συμμετοχή σε πολλά ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συμπόσια με ανακοινώσεις.

Περισσότερα για τον Δημήτρη Κυρτάτα διαβάστε εδώ