Γαλανόπουλος Ανδρέας

Φαρμακοποιός

Σπούδασε στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε το 1975. Στα φοιτητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην αντίσταση κατά της δικτατορίας. Ανέπτυξε πολιτική δράση κατά τη μεταπολίτευση και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. του γραφείου της σπουδάζουσας, υπεύθυνος της Φυσικομαθηματικής Σχολής και δημοσιογράφησε στις εφημερίδες “Εξόρμηση” και “Αγώνας”. Αποχώρησε από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες το 1975. Έχει παρακολουθήσει επί σειρά ετών πολλά σεμινάρια σε οικονομικά θέματα και σε θέματα οργάνωσης επιχειρήσεων.

Για δύο χρόνια εργάζεται σε γνωστή φαρμακευτική εταιρεία και το 1980 ανοίγει το δικό του φαρμακείο. Σε συνεργασία με συναδέλφους φαρμακοποιούς, ιδρύει το Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Αττικής, ο οποίος εξελίσσεται ως η μεγαλύτερη εταιρεία διανομής της χώρας με 1.500 μετόχους σήμερα. Σταδιακά δημιουργεί 27 άλλους συνεταιρισμούς σε όλη τη χώρα με 46 κέντρα διανομής, ελέγχοντας το 52% της αγοράς φαρμάκων με κύκλο εργασιών το 2009 2 δισ. Ευρώ, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος σε συνεταιριστικά κεφάλαια. Το 1996 ιδρύει την Πανευρωπαϊκή Ένωση Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών με μέλη την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και διατελεί πρόεδρος έως το 2003.

Είναι διοργανωτής πολλών εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε ζητήματα σχετικά με την φαρμακευτική αγορά, το συνεταιριστικό κεφάλαιο και τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγίου Δημητρίου το 1990-95 και υπήρξε υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων. Δημιούργησε τη θεατρική ομάδα και την κινηματογραφική λέσχη του Δήμου.

Υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας “Σοσιαλιστική Πορεία” το 1975-78, δημοσιογράφος στην Ελευθεροτυπία το 1978-79 σε θέματα εκπαιδευτικών και εργατικών θεμάτων, ενώ έχει αρθρογραφήσει επί σειρά ετών για σχετικά θέματα στον ευρύτερο έντυπο τύπο. Βιβλιογραφείται η μελέτη του με θέμα “Η Ελληνική Εκπαίδευση από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους”

Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και είναι μέλος του Δ.Σ. Επίσης είναι μέλος της Φαρμακευτικής Ένωσης Χονδρεμπόρων  Φαρμακευτικών Προϊόντων Ευρώπης