Αντωνιάδης Βύρων

Βιομήχανος

Γεννήθηκε στα Δαρδανέλια της Μικράς Ασίας  το 1921.

Ο πατέρας του φοίτησε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και ασκούσε γενικό εμπόριο, διατηρώντας εμπορικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Ο παππούς του από τη μεριά του πατέρα του, ήταν επιχειρηματία με δύο εργοστάσια, το ένα μακαρονοποιΐα και το άλλο οικοδομικά υλικά. Από τη μεριά της μητέρας του, ο παππούς του ήταν πλοιοκτήτης ναυαγοσωστικών στη περιοχή των στενών των Δαρδανελλίων και του Βοσπόρου.

Ολοκλήρωσε μετ’επαίνου τις εγκύκλιες σπουδές του στο Αμερικάνικο Κολλέγιο “Ανατόλια” και συνέχισε την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποφοιτώντας το 1945. Μετά τη λήξη του πολέμου διορίστηκε δικηγόρος Θεσσαλονίκης. Ωστόσο οι επιχειρηματικές του ανησυχίες τον οδήγησαν να παραιτηθεί μετά από δύο περίπου χρόνια λόγω του ασυμβίβαστου και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις. Είχε ήδη ξεκινήσει την εμπορική του απασχόληση συμμετέχοντας στην ομόρρυθμη εμπορική εταιρία του πατέρα του με την επωνυμία “Κ.Ι.Αντωνιάδης &Υιός”, όπου απασχολήθηκε αρχικώς με γενικό εμπόριο και αργότερα κυρίως με το βαμβάκι. Αυτό τους οδήγησε στο βιομηχανικό κλάδο της βαμβακουργίας, αρχικά εκκοκκιστήρια βάμβακος και εν συνεχεία νηματουργεία και σπορελαιουργεία, πλήρους καθετοποίησης με εξαγωγικές διαστάσεις.

Το πρώτο δημιούργησε την και σήμερα δραστηριοποιούμενη Α.Ε. με την επωνυμία “Βιομηχανία Βάμβακος Β.Αντωνιάδη”, στη συνέχεια δημιουργήθηκε η Α.Ε. “Ελληνικά Κλωστήρια Πέλλης” με αντικείμενο τη νηματουργία. Εν συνεχεία δημιουργήθηκε η Α.Ε. “Conalvia” με διάφορες επιχειρηματικές απασχολήσεις, μεταξύ των οποίων η Α.Ε. “Adidas Hellas”  και η Α.Ε. “Ελληνική Φλόγα”, ασχολούμενες με τα αθλητικά είδη. Πρόσφατα δημιουργήθηκε και η Α.Ε. “ΒΥΑΛΚΟ” με αντικείμενο, εκτός των επενδυτικών ενδιαφερόντων, κυρίως την αποστολή χορηγιών σε κοινωνικές παροχές. Ως δημιουργός ο ίδιος, από ηγετική θέση στις εταιρίες αυτές,  επέδειξε την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Εκτός από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, η ζωγραφική κατείχε πάντα ιδιαίτερη θέση στις καλλιτεχνικές του αναζητήσεις. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις, όπως στον Κοχλία στη Θεσσαλονίκη, στο Αμερικάνικο Κέντρο Θεσσαλονίκης αλλά και στη γνωστή γκαλερί της Αθήνας, το “Ζυγό”. Έχει συμμετάσχει επίσης σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, ενώ τα έργα του βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη λογοτεχνία. Κατείχε το αξίωμα του Δημάρχου της πόλεως της Θεσσαλονίκης και ήταν διορισμένος Επίτιμος Πρόξενος του Μεξικού στη Θεσσαλονίκη επί τριάντα δύο συναπτά έτη, μέχρι το 2009. Επίσης, του έχει απονεμηθεί ο Σταυρός του Βασιλέως  Γεωργίου Α’, το Παράσημο της Ακαδημίας Βραζιλίας και το Παράσημο του Τάγματος του Αετού των Αζντέκων.

Η βιογραφία του κ. Αντωνιάδη φιλοξενείτε στις σελίδες της 6ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2011.