Σοφία Βέμπο, η φωνή σύμβολο!

vebo7Σήμερα που γιορτάζουμε την επέτειο της «28ης Οκτωμβρίου» αξίζει να θυμηθούμε την Σοφία Βέμπο, την σημαντική τραγουδίστρια, που χαρακτηρίστηκε ως η «φωνή της Ελλάδος»! Η προσφορά της υπήρξε τεράστια καθώς με τα τραγούδια της εμψύχωσε τους φαντάρους στο μέτωπο. Το τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά» έγινε ο ύμνος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα ο στίχος «Με της Νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά»! Την εποχή εκείνη η τέχνη επιστρατεύτηκε στην υπηρεσία του πολέμου.

bempo

Όλες οι επιθεωρήσεις προσάρμοσαν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια ξαναεγγράφηκαν με πατριωτικούς στίχους. Το 1940 ένα από τα ελάχιστα θέατρα που είχαν παραμείνει ανοιχτά ήταν αυτό που πρωταγωνιστούσε η Βέμπο και φυσικά έπαιζε πολεμική επιθεώρηση.  Εκείνο λοιπόν το χειμώνα η Βέμπο εμφανιζόταν στο θέατρο Μόντρεαλ στην επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα»στην οποία κονφερανσιέ ήταν ο Μίμης Τραϊφόρος. Η Βέμπο του ζήτησε να γράψει ένα πολεμικό τραγούδι πάνω στη μουσική της «Ζέχρα» του Μ. Σουγιούλ. Οπερ και εγένετο. Κατά την διάρκεια της παράστασης ο Τραϊφόρος γράφει το «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά». Της το διαβάζει, αλλά η Σοφία βρίσκει λίγο σκληρό το τέλος που λέει «Αν δεν’ ρθήτε νικηταί, να μην έρθετε ποτέ». Του ζητά να τ’ αλλάξει κι ο Μίμης αντικαθιστά τον στίχο  «Με της Νίκης τα κλαδιά, σας προσμένουμε παιδιά». Το ίδιο βράδυ η Βέμπο το τραγουδάει συγκλονιστικά μια και δυο φορές. Το ακροατήριο παραληρεί. Το θέατρο είναι γεμάτο κάθε μέρα. Οι μισές εισπράξεις πάνε στον ελληνικό στρατό.

Σοφία Βέμπο στην Καστοριά

Ακολούθησαν και άλλα σατιρικά τραγούδια που εξευτέλιζαν τον Μουσολίνι όπως: «Βάζει ο Ντούτσε την στολή του», «Κορόϊδο Μουσολίνι», κ.ά. Αργότερα, η γερμανική κατοχή απαγόρευσε στην Βέμπο, εξ’ αιτίας της καλλιτεχνικής πατριωτικής της δραστηριότητας, να τραγουδάει. Αξίζει να σημειωθεί πώς η Βέμπο φυλακίστηκε για την δράση της από την Γκεστάμπο και στην συνέχεια φυγαδεύτηκε κατέφυγε στη Μέση Ανατολή, για να συνεχίσει εκεί την καριέρα και τη δράση της. Με το τέλος του πολέμου, η Βέμπο, ξαναγυρίζει στην Αθήνα και τραγουδώντας ασταμάτητα χάρισε αξέχαστες στιγμές στο ελληνικό τραγούδι.