Σοφία Σλήμαν και “Σωτηρία”

Η Σοφία Εγκαστρωμένου ή Καστριώτη, κόρη Αθηναίου εμπόρου υφασμάτων, παντρεύτηκε τον Ερρίκο Σλήμαν και αποκτά λατρεία για τον τον Όμηρο και την αρχαίο πολιτισμό της Ελλάδας. Συμμετείχε ενεργά σε στις ανασκαφές του Ερρίκου στην αρχαία Τροία και στις Μυκήνες. Απέκτησε δύο παιδιά, την Ανδρομάχη και τον Αγαμέμνονα. Δύο χρόνια (1892) μετά το θάνατο του Σλήμαν, η Σοφία χάρισε ένα μικρό τμήμα της Τρωικής Συλλογής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

sofia sliman1

Η Σοφία Σλήμαν μετά το θάνατο του συζύγου της το 1890 έστρεψε τα φιλανθρωπικά της ενδιαφέροντα στον αγώνα κατά της φθίσης. Ήταν η ημέρα που αντίκρισε φυματικούς στρατιώτες από τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 στοιβαγμένους στα υπόγεια του Νοσοκομείου Ελπίς. Τότε συνέλαβε το σχέδιο δημιουργίας ενός σανατορίου. Μαζί με έναν “όμιλο κυριών” αποτελούμενοι από κυρίες της αθηναϊκής κοινωνίας που προΐσταται η Σλήμαν αναλαμβάνουν την σύσταση εταιρείας με την επωνυμία “Σωτηρία”.

sotiria1

Μέχρι το 1902 η Σλήμαν και οι άλλες κυρίες της νεοσύστατης εταιρείας θα καταφέρουν να αποσπάσουν από την Ι.Μ. Πετράκη δωρεά οικοπέδου 600 στρεμμάτων. Οι οικοδομικές εργασίες αρχίζουν το 1903 και το 1905 εγκαινιάζεται από την βασίλισσα Όλγα το πρώτο κτίριο της “Σωτηρίας”, το πρώτο σανατόριο της χώρας, με 40 κλίνες προορισμένες για τη νοσηλεία απόρων φυματικών.

sotiria2

Εκατοντάδες κυρίες και δεσποινίδες της αθηναϊκής κοινωνίας προσέφεραν από ένα τριαντάφυλλο σε όσους έδιναν χρήματα για τη “Σωτηρία” και με τα χρήματα αυτά κτίσθηκε την ίδια χρονιά ένα μικρό περίπτερο 30 κλινών, το “Τριανταφυλλάκι”. Από το 1919 τη διοίκηση του νοσοκομείου αναλαμβάνει το κράτος και στο 8μελες συμβούλιο προεδρεύει η Σοφία Σλήμαν μέχρι και τον θάνατό της το 1932.

triantafyllaki

Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο των Α.Ρασιδάκη & Φ. Βλαστού: Οδηγός Μνήμης, 100 χρόνια Σωτηρίας 1903-2003