Πατρονικόλα Μαριλένα

Καλλιτέχνης, Ιδρύτρια της Σχολής Ζωγραφικής σε Πορσελάνη.

Γεννήθηκε στο  Μπουένος Άυρες, Αργεντινή.

untitlessd-2Έλκει την καταγωγή της από το Γεωργίτση Λακωνίας και Σμύρνη Μ.Ασίας. Ο παππούς της Γιώργος Πατρονικόλας ήταν ιερέας για χρόνια στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών, ο παππούς Σωκράτης Ωνάσης μεγαλοκαπνέμπορος της Σμύρνης και σημαντικός παράγοντας στην Σμύρνη, ήρθε στην Ελλάδα με την μικρασιατική καταστροφή, παιδιά του ο Αριστοτέλης,και η Άρτεμις από την σύζυγό του Πηνελόπη και η Μερόπη και Καλλιρόη από την δεύτερη σύζυγό του Ελένη. Ο πατέρας της υπήρξε ο πρώτος φυματιολόγος στην Ελλάδα,με σπουδές στην Αυστρία, διετέλεσε αργότερα αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ιδρυτής σημαντικών φορέων, επιχειρηματίας ξενοδοχειακών μονάδων, συγγραφέας του έργου “Απολύτρωση”, δημιουργός του ντοκιμαντέρ “Ελλάς η χώρα των ονείρων”. Η μητέρα της υπήρξε η αγαπημένη αδελφή του Αριστοτέλη Ω., διατήρησε στενούς δεσμούς με τον ίδιο και την ευρύτερη οικογένεια.

Απόφοιτος του Αρσακείου, αριστούχος. Ασχολείται με την ζωγραφική στην πορσελάνη το 1976, ενώ ήδη από τα προηγούμενα 10 χρόνια ζωγράφιζε σμάλτο στον χαλκό. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και κύκλων σπουδών στα μεγαλύτερα κέντρα της τέχνης και πορσελάνης στην Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Αμερική και έχει επισκεφτεί τα καλύτερα εργαστήρια σε όλον τον κόσμο. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται με την πορσελάνη από το 1993 δημιουργώντας το δικό της εργαστήριο ζωγραφικής στην πορσελάνη με τον τίτλο «M.P. Porcelain», στο κέντρο της Αθήνας. Η ανταπόκριση στο έργο της υπήρξε άμεση και μεγάλη, το 1998 ιδρύει την πρώτη σχολή ζωγραφικής στην πορσελάνη και στο γυαλί στην Ελλάδα, προσφέροντας συστηματικά κύκλους μαθημάτων.

paintedΣήμερα περίπου 250 απόφοιτοι της σχολής ασχολούνται  με την πορσελάνη. Με την υπογραφή της «M.P. Porcelain», κυκλοφορούν  δημιουργίες κατ αποκλειστικότητα για σερβίτσια, μπομπονιέρες, προσωπικά δώρα με μονογράμματα κ.ά