Μωραϊτίνης Αριστείδης

Ο Αριστείδης Μωραϊτίνης ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και από τους πρωτοπόρους της ελληνικής αεροπορίας.

moraitinisΓεννήθηκε στην Αίγινα το 1891 και το 1906 εισήλθε ως δόκιμος στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) πραγματοποίησε μαζί με τον Μιχαήλ Μουτούση την πρώτη αεροπορική αποστολή ναυτικής συνεργασίας στον κόσμο.

Το 1914 μαζί με τον αεροπόρο Δημήτριο Καμπέρο ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την δημιουργία σχολής ναυτικής αεροπορίας. Το 1915 ηγείται πια της ναυτικής αεροπορίας. Όραμά του ήταν η δημιουργία μίας αυτόνομης αεροπορικής βιομηχανίας στην Ελλάδα.

 

Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου ο Μωραϊτίνης είχε συνολικά εννέα καταρρίψεις εχθρικών αεροσκαφών και ήταν ο μοναδικός Έλληνας άσσος.

Στις 22 Δεκεμβρίου του 1918 σε πτήση του από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα πιλοτάροντας ένα Breguet Bre 14, λόγω σφοδρών καιρικών συνθηκών στην περιοχή χάνεται κοντά στον Όλυμπο.

Ο χαμός του Αριστείδη Μωραϊτίνη θεωρήθηκε εθνική απώλεια. Η προτομή του  ενεγέρθει μπροστά στο διοικητήριο του Κρατικού Εργοστασίου Αεροσκαφών στο Παλαιό Φάληρο, όπου σήμερα στεγάζεται του Μουσείο Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας.