Λιανός Περικλής

Ηθοποιός

lΚατάγεται από το Θερμό Αιτωλοακαρνανίας, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ξεκίνησε τις σπουδές του στην νομική επιστήμη. Το πτυχίο του το πήρε το 1988, ενώ παράλληλα, το χρονικό διάστημα 1981-84, φοιτούσε και στην Δραματική Σχολή Αθηνών (Γ. Θεοδοσιάδη), ακολουθώντας σπουδές δραματικής τέχνης. Στον χώρο της ενεργής δικηγορίας παρέμεινε μέχρι και το 1994. Ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια, στράφηκε στον καλλιτεχνικό χώρο και άρχισε μια καριέρα, ακολουθώντας το επάγγελμα του ηθοποιού, συμμετέχοντας αρχικά σε παραστάσεις του παιδικού θεάτρου.

Έχει μια έντονη παρουσία στον χώρο του θεάτρου, ενδεικτικά, έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Λάρισας, στο έργο “Γενικός Γραμματεύς”, με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων στα έργα “Χρυσό κλειδί” & “Χαρτοπαίκτης”, έπαιξε στην “Έντα Γκάμπλερ” – Ε.Ίψεν, στο “Καλοκαίρι και καταχνιά”- Τ.Ουίλλιαμς, στο “Αταίριαστο ζευγάρι” – Ν.Σάιμον και πιο πρόσφατα, στο “Καπέλο από ψάθα Ιταλίας”. Πολλές είναι ακόμα και οι επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές στις οποίες έπαιξε, όπως η “Μαντάμ Σουσού” που προβαλλόταν από την ΕΡΤ-2, “Οι τελευταίοι εγγονοί”, “Χάι ροκ” και “Λαβ σορρυ” από το MEGA, “Κωνσταντίνος & Ελένη”, “Το καφέ της Χαράς”, από τον ANTENNA. Επιπλέον, μεγάλος είναι και ο αριθμός των κινηματογραφικών ταινιών στις οποίες συμμετείχε, όπως στην ταινία “Τέλος εποχής” και “Πάμπτωχοι Α.Ε.” του Α. Κόκκινου, “Ροζ ολοταχώς” και “Βασιλιάς”. Ασχολείται ακόμα με τον χώρο του ραδιοφώνου, ενώ έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια την μεταγλώττιση πολλών τηλεοπτικών σειρών.

Ιδιαίτερα σημαντικός σταθμός στην μέχρι τώρα μακρόχρονη πορεία του, υπήρξε η συμμετοχή του στην ταινία “Καϊκτσής”, το 1998, υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Μπικέτ Ιλχάν, καθώς ήταν η πρώτη ελληνοτουρκική ταινία που έγινε, με συμμετοχή στην παραγωγή και από τις δύο χώρες. Επίσης, εδώ και πολλά χρόνια, πέρα των καλλιτεχνικών και νομικών του ενασχολήσεων, δραστηριοποιείται και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημαντική ήταν η εμπειρία που αποκόμισε όταν το 2006 αποφάσισε να διεκδικήσει θέση Δημοτικού Συμβούλου, συμμετέχοντας στις Δημοτικές Εκλογές, υποστηρίζοντας την παράταξη “Ανοιχτή Πόλη”. Είναι μέλος του Δ.Σ. του σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.