Κυρίτσης Βασίλης

Σκηνοθέτης Θεάτρου, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Πολιτιστικών Οργανισμών

kyritsisΈλκει την καταγωγή του από τα Μαστοροχώρια Ηπείρου και τα Ιωάννινα με απώτερη την Τραπεζούντα. Είναι απόφοιτος της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε ενεργά σε πολιτιστικές δραστηριότητες. Τελείωσε τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν και σπούδασε Θέατρο στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Απέκτησε τα πτυχία, Licence Θεάτρου και Licence Κινηματογράφου και είναι αριστούχος των πτυχίων Maitrise και D.E.A. Θεάτρου με θέμα διατριβής “Θεατρική Περιοδεία και Αποκέντρωση”.

Συνεργάστηκε ως ηθοποιός σε πολλές θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές: με το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κ. Κουν στα έργα: “Βαβυλωνία” του Βυζάντιου, “Με το ίδιο μέτρο” Σαίξπηρ, “Πέρσες” Αισχύλου, “Όρνιθες”, “Βάτραχοι”, “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη, “Ηλέκτρα”, “Πλούτος”, “Αντιγόνη”, με τον θίασο “Δεσμοί” της Α. Παπαθανασίου, με την Έλλη Λαμπέτη “Δις Μαργαρίτα”, το Ανοιχτό Θέατρο Γ. Μιχαηλίδη κ.α. Υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης και βοηθός σκηνοθέτη-ς των: Μ. Κακογιάννη, Μ. Βολανάκη, Στ. Ντουφεξή, Ζιλ Ντασέν, Α. Παπαθανασίου, καθώς και συνεργάτης της Μελίνας Μερκούρη στην “Αθήνα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης”.

Δραστηριοποιήθηκε στον κινηματογράφο, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σκηνοθέτησε πλέον των είκοσι θεατρικών έργων τα οποία παίχτηκαν σε κρατικά και ιδιωτικά θέατρα στην Αθήνα και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Σχεδίασε, οργάνωσε και υλοποίησε εκατοντάδες παραγωγές: θεατρικές, μουσικές, εικαστικές, παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, συνέδρια κ.α. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά φεστιβάλ στην Ελλάδα, όπως της Επιδαύρου, των Αθηνών, Γιορτές των Βράχων, Φιλίππων-Θάσου, Ολύμπου κ.α. και του εξωτερικού: Λονδίνου, Ζυρίχης, Λος Άντζελες, Ν. Υόρκης, Τορόντο, Κεμπέκ κ.α.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής (Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο), διευθυντής και δημιουργός του Φεστιβάλ Πέτρας, και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης-Λαμίας. Υπήρξε πρώτος πολιτιστικός διευθυντής της “Στοάς του Βιβλίου” Αθήνας από το 1997 έως το 2001, συντονιστής οργάνωσης 29ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της Unesco στην Αθήνα (2002) με τη συμμετοχή 62 χωρών και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας από το 2003 έως το 2006.