Κατράκη Βάσω

Ζωγράφος και διακεκριμένη χαράκτρια

katrakiΓεννήθηκε στο Αιτωλικό και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό.

Αρχικά είχε επιλέξει τη ζωγραφική, αλλά γρήγορα φάνηκε η κλίση της και έτσι στράφηκε στη χαρακτική. Η καταγωγή της από το Νησάκι του Αιτωλικού την σημάδεψε ανεξίτηλα κάτι που φαίνεται και στο έργο της.

Η θεματολογία της αφορά κυρίως την λιμνοθάλασσα, τους ψαράδες με τις βάρκες τους και τα σταφνοκάρια, τα «Γιοφύρια» του Αιτωλικού αλλά και μορφές της επαρχίας, ανθρώπους του μόχθου και απλοϊκές γυναίκες όπως επίσης και σκηνές από την Κατοχή, τον Εμφύλιος και αργότερα την δικτατορία.

Μαθητής και άξιος συνεχιστής της Βάσως Κατράκη υπήρξε ο γνωστός και επίσης πολυβραβευμένος χαράκτης, Απόστολος Κούστας,.

Η Βάσω Κατράκη ως χαράκτρια δούλεψε σε μεγάλο βαθμό το υλικό του ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι χαράκτες έχουν δουλέψει, γεγονός που της χάρισε διεθνή φήμη.

Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο χαρακτικής Μεσογειακή Μπιενάλε Αλεξάνδρειας, στη Διεθνή Μπιενάλε χαρακτικής του Λουγκάνο, έχει λάβει το 1966 Διεθνές βραβείο Λιθογραφίας “Ταμαρίντ” στη Μπιενάλε της Βενετίας και το πρώτο βραβείο “Intergrafik” στη Διεθνή έκθεση χαρακτικής στο Βερολίνο.

Το 2006, εγκαινιάστηκε στο Νησάκι του Αιτωλικού το “Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών – Μουσείο Βάσως Κατράκη”. Η χαράκτρια κληροδότησε στην γενέτειρά της όλα της τα έργα, τα οποία φιλοξενούνται μόνιμα στην μια αίθουσα του μουσείου.