Γεώργιος Κασιμάτης

Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας.

Γεννήθηκε το 1951 και έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Πήγε Δημοτικό Σχολείο στα Καμίνια, Γυμνάσιο και Λύκειο στο Ζάννειο Πειραματικό, έπειτα φοίτησε στην Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Στατιστικής. Το διδακτορικό του είχε θέμα τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις και έγινε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά. Είχε παρακολουθήσει πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια σε θέματα Marketing και Management σε Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία.

Από το 1974 δραστηριοποιείτο στον κλάδο των εισαγωγών, στην οικογενειακή επιχείρηση που δημιουργήθηκε το 1945 και εκτιμάτε ανάμεσα στις τρεις πρώτες της Ελλάδας. Το 1977 εξελέγη για πρώτη φορά σύμβουλος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, το 1982 έγινε Γενικός Γραμματέας και από το 1987 έως και σήμερα ήταν Πρόεδρος. Από το 1998 ήταν Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας που έχει 59 μέλη-επιμελητήρια και εκπροσωπεί 860.000 επιχειρήσεις. Από το 2001 έως σήμερα ήταν εκλεγμένος Πρόεδρος του “Eurochambers” που εκπροσωπεί 44 εθνικές ενώσεις, 3.000 επιμελητήρια και 15.000.000 επιχειρήσεις της Ευρώπης και ήταν υπεύθυνος διερεύνησης του “Eurochambers” καθώς επίσης και για τις ενέργειες του τουρισμού και των μεταφορών.

Ως υπεύθυνος μεταφορών δραστηριοποιείτο για την κατασκευή του πρώτου παράλληλου οδικού, σιδηροδρομικού και ακτοπλοϊκού άξονα της Ευρώπης, που θα ξεκινάει από τη Λισσαβώνα και θα τερματίζει στο Κίεβο. Ήταν από τους πρωτεργάτες της υπογραφής του πρωτοκόλλου της σύνδεσης με φυσικό αέριο και υποθαλάσσιο αγωγό της Ελλάδας προς την Ιταλία. Ήταν επίσης από τους πρωτεργάτες της αναζήτησης νέων μορφών εναλλακτικής ενέργειας, ανάμεσα στις οποίες και η κυματική ενέργεια.

Ήταν Πρόεδρος της “Hellas on Satelite”, συνέταξε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, που ήταν υπό ψήφιση στη Βουλή και έγινε διοικητής του νοσοκομείου “Μεταξά” ύστερα από πρόταση του Υπουργού Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2004.
Το νοσοκομείο απασχολεί 1.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί 200.000 ασθενείς κάθε χρόνο. Ο ίδιος πίστευε ότι τα νοσοκομεία πρέπει να διοικούνται από ανθρώπους με γνώσεις και ταλέντο στο “διοικείν” και όχι απαραίτητα από γιατρούς. Φιλοδοξούσε να υπηρετήσει την Ελλάδα και από μια πολιτική θέση στην Ευρώπη.
Είχε δημοσιεύσει πολλά άρθρα και απόψεις του σε επιστημονικά περιοδικά και στον ημερήσιο πολιτικό και οικονομικό τύπο.

Ήταν μέλος του Ροταριανού Ομίλου Πειραιώς, μέλος του Πειραϊκού συνδέσμου, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου, ιδρυτικό μέλος της Πειραϊκής Λέσχης, καθώς επίσης και πολλών τοπικών και αθλητικών σωματείων, εκπρόσωπος του ΕΒΕ Πειραιώς.