Ευαγγελινός Φωκάς

Χορογράφος και Σκηνοθέτης. Τα πρώτα του χορευτικά βήματα έγιναν το 1985 στη Σχολή της Κικής Μανιάτη. Τελείωσε την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.
Διδάχθηκε μπαλέτο, ρυθμική, μοντέρνο χορό, ρεπερτόριο, ιστορία μουσικής και ιστορία τέχνης έχοντας δασκάλους τους Ν. Τσάτσου, Ζ. Νικολούδη, Μέτση Μποκόεβα , Μίχοφ, Λ. Ερρενίδη, Σ. Σπυράτου . Έλαβε μέρος σε πολλές χορευτικές ομάδες, ενώ συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης στις “Όρνιθες” του Αριστοφάνη. Ως χορογράφος ξεκίνησε το 1991.
Το 1996 δημιούργησε τη Σχολή του στην Κυψέλη. Από το 2002 διδάσκει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Έχει χορογραφήσει πάνω από 30 θεατρικά έργα στο Ελεύθερο Θεάτρο, στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, Λάρισας και Πάτρας, καθώς και στο Εθνικό Θέατρο και μεταξύ των άλλων, τις παραστάσεις “Νεφέλες”, “Θεσμοφοριάζουσες”, “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνους κ.ά. στην Επίδαυρο και στους Δελφούς. Επίσης, έχει χορογραφήσει κινηματογραφικές ταινίες.
Κριτικές και επαινετικά σχόλια για το καλλιτεχνικό του έργο δημοσιεύονται στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο, καθώς και στον ηλεκτρονικό (τηλεόραση, διαδίκτυο).

fokasevagelinos

Το 2005 βραβεύτηκε με το βραβείο χορού “Κούλας Πράτσικα” από το Κέντρο Μελέτης & Έρευνας Ελληνικού Θεάτρου για τις χορογραφίες των έργων “Ποιά Ελένη;” σε σκηνοθεσία Ρέππα – Παπαθανασίου και “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη για το Εθνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.
Το 2009 αναδεικνύεται νικητής για την κεντρική ιδέα των Τελετών Έναρξης και Λήξης στον ανοιχτό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics.
Η βιογραφία του Φωκά Ευαγγελινού φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2008 έως και σήμερα.