Δρ. Παρή Ράπτη

«Η θηλυκή εκδοχή του Super Brain In Vivo!»

Δρ. Πανεπιστημίου Μιλάνου, Ιατρός Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος

Γεννήθηκε στο Λουτράκι Κορινθίας με γονείς την Κωνσταντίνα Γκιώνη και τον Ιωάννη Ράπτη από οικογένειες με σπουδαίες ιστορικές καταβολές, κοινωνικές ανησυχίες και ανθρωπιστικές ευαισθησίες. Έλκει την καταγωγή της από το Λουτράκι Κορινθίας και είναι η πρώτη γυναίκα γιατρός στο δημοτολόγιο Λουτρακίου. Ο παππούς Νικόλαος Ράπτης, ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα, ιδιαίτερης παιδείας και μόρφωσης, με έντονο φιλανθρωπικό έργο, κοινωνικοπολιτική επιρροή και οικονομική επιφάνεια. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και ο παππούς του, συμβολαιογράφος. Ενώ, ο πατέρας της, Ιωάννης Ράπτης, γεννήθηκε στο σπίτι όπου η κυβέρνηση Κωλέτη, ανακήρυξε τη Περαχώρα Κορινθίας για 24 ώρες πρωτεύουσα της Ελλάδος. Η οικία αυτή αγοράστηκε από το παππού Νικόλαο. Η γιαγιά Δήμητρα Δρίτσα και ο παππούς Παναγιώτης Γκιώνης ήταν επιχειρηματίας. Η γιαγιά Παρασκευή Μπολέτη προέρχεται από σημαντική οικογένεια της Κορινθίας, η οποία από τη πλευρά της μητέρας της, γένος Ρομπόκου, ήταν οικογένεια γιατρών. Επίσης, ο αδελφός της γιαγιάς Παρασκευής, Κωνσταντίνος Μπολέτης ήταν γιατρός και διατέλεσε δήμαρχος Λουτρακίου. Το οικογενειακό ξενοδοχείο «Ίσθμια» του γιατρού Κ. Μπολέτη, αποτέλεσε τη βάση μελέτης, από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για τη κατεύθυνση του μεγάλου σεισμού του 1928, από τη φορά πτώσης του πρώτου αγάλματος που βρίσκονταν στη προμετωπίδα. Σήμερα, ο δρόμος αυτός, φέρει το όνομα του Κ. Μπολέτη. Ο Κ. Μπολέτης, αποτέλεσε το πρότυπο της Δρος Ράπτη για την επιλογή της Ιατρικής Επιστήμης.

Με εφόδιο όλη αυτή την σημαντική οικογενειακή ιστορία και το πείσμα της ακολούθησε το όνειρο της και το πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία. Η Δρ. Πάρη Ράπτη είναι αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Υπηρέτησε στο αγροτικό ιατρείο Ομαλών Κεφαλληνίας. Ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στη Β΄ Κλινική του Νοσοκομείου «Ελπίς» και στην Β΄ Παθολογική Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε επίσης στην ευρωπαϊκή σχολή ογκολογίας στην Ιταλία με υποτροφία και στο Institute of Endocrinology University στο Santa Casa di Misericordia στο Rio de Janeiro με μετεκπαίδευση στο μεταβολισμό. Έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Ενδοκρινολογικό Τμήμα της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζει τις σπουδές της στην Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Διετέλεσε Υπεύθυνη Ενδοκρινολογίας Ιδιωτικού Μαιευτηρίου καθώς και επικεφαλής του τμήματος Ενδοκρινολογίας, του Διαγνωστικού Κέντρου Μαστού και Μεταβολισμού «Πρόληψης». Αξιοσημείωτη είναι και η παράλληλη ενασχόληση της με ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με αντικείμενο την επίδραση της Τέχνης στην ανθρώπινη Υγεία.

Θα ήταν τουλάχιστον αδόκιμο να προσπαθήσει κανείς να ξεχωρίσει ή να ιεραρχήσει το πολυδιάστατο και πολυσήμαντο έργο της. Διαθέτει δυο συγγραφικές βιβλιογραφικά τεκμηριωμένες και πρωτότυπες έρευνες μέσα από την ιατρική, την ενδοκρινολογία και την ψυχολογία. Η μία είναι για τη Σοφία Λασκαρίδου, ζωγράφος και η δεύτερη είναι για τη Μήδεια. Μελέτες και άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικές και ευρύτερες εκδόσεις. Παρουσιάζει σημαντική συγγραφική δραστηριότητα σε επιστημονικές και μη εκδόσεις καθώς και τον ημερήσιο Τύπο – Μ.Μ.Ε. και είναι Σύμβουλος έκδοσης στο περιοδικό «Business Woman» καθώς και Σύμβουλος σε θέματα Ενδοκρινολογίας σε πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρίες. Ευρεία συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, Συγγράμματα και Δημοσιεύσεις.

Διετέλεσε εκπρόσωπος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στην Εθνική Επιτροπή Aids και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε θέματα ενδοκρινολογίας (1997). Μέλος: της επιτροπής Ψυχοκοινωνικής μέριμνας του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων, μέλος Δ.Σ. του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ, μέλος του Δ.Σ. του ΝΠΔΔ (Οίκος Φοιτήτριας) του Υπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε θέματα ενδοκρινολογίας για τα ΜΜΕ (ΕΠΙΜΕΛΕ). Πρόεδρος και οργανώτρια του 1ου Μεσογειακού Συνεδρίου Ιαματικής Ιατρικής (2006) και ομιλήτρια για την Ελλάδα στο Παγκόσμιο της FEMTEC (2007). ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΧΟΛΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ: Μέλος της Επιστημονικής Οργανωτικής Επιτροπής σε μετεκπαιδευτικά μαθήματα της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας, (European School of Oncology, President: Umberto Veronesi, Ministrodi Sanita). Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής σε συνέδρια εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς και σε όλα τα διεθνή συνέδρια της CIDESCO στην οποία είναι κα επίτιμο μέλος  έως σήμερα. Πρόεδρος Οργανωτικών Επιτροπών Συνεδρίων Υγείας και Αισθητικής (ελληνικά, μεσογειακά & διεθνή). Μέλος Επιστημονικών Επιτροπών τοπικών συνεδρίων της Ευρωπαϊκής Σχολής Ογκολογίας (Καθ. Umberto Veronesi). Μέλος πολλών ερευνητικών και επιστημονικών επιτροπών. Διετέλεσε Ειδική Γραμματέας του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα». Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ελληνο – ιταλικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος του Donna Manager. Μέλος Επιστημονικών Εταιρειών: της Ελληνικής Αντικαρκινικής, της Ελληνικής Διαβητολογικής, της Ελληνικής Μαστολογικής, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής, της EASD, της New York Academy of Sciences.

Είναι Επίτιμο μέλος, καθώς και υπεύθυνη του Ελληνικού Οργανισμού Πολιτικών Επιστημών (ΕΟΠΕ) σε θέματα υγείας και πολιτισμού που έχουν σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Ο.Η.Ε. Συνεργάτης του εργαστηρίου Οικονομικών και Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιά ΠΑ.ΠΕΙ. 

Στο χρόνο που διαθέτει για την ίδια ασχολείται με την Φωτογραφία, υπήρξε πρωταθλήτρια στο τρέξιμο, κολύμπι και είναι συλλέκτρια σπανίων βιβλίων και αντικειμένων.

Ομιλεί την Αγγλική, Ιταλική και Πορτογαλική Γλώσσα.

E-Mail: pari@rapti.gr   Ιστοσελίδα: https://www.parirapti.gr