Δημήτρης Τριχόπουλος

Vincent L. Gregory Professor of Cancer Prevention and Professor of Epidemiology

gif_0.«Εφυγε» χθες, 1 Δεκεμβρίου, από την ζωή  σε ηλικία 76 ετών, ο διακεκριμένος γιατρός και ακαδημαϊκός Δημήτρης Τριχόπουλος. Ο καθηγητής νοσηλευόταν για μία εβδομάδα στην μονάδα εντατικής θεραπείας στον Ευαγγελισμό μετά από οξύ καρδιακό επεισόδιο. Είχε γεννηθεί στον Βόλο στις 9 Δεκεμβρίου του 1938. Αποφοίτησε το 1963 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1965 έλαβε το πιστοποιητικό άσκησης στην Παθολογία στην Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1965 έκανε μετεκπαίδευση στο London School of Hygiene κτο 1968 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ και στην Οξφόρδη. Το 1971 έγινε υφηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Είχε  περισσότερες από 1000 δημοσιεύσεις ( από τις οποίες 750 καταχωρούνται στη βάση pubmed) και περισσότερες από 30.000 βιβλιογραφικές αναφορές (ISI Web of Science). Είχε εργαστεί στην αιτιολογία του καρκίνου του μαστού, τεκμηριώνοντας τη σχέση των συνθηκών εμμηνόπαυσης με την εμφάνιση του καρκίνου αυτού και στοιχειοθετώντας την υπόθεση για την ενδομήτρια καταβολή του καρκίνου αυτού. Δημοσίευσε την πρώτη εργασία, που ενοχοποίησε το παθητικό κάπνισμα στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα. Συνέλαβε στη διευκρίνιση της αιτιολογίας του καρκίνου του ήπατος, την τεκμηρίωση της σχέσης μεταξύ ψυχολογικού στρες και στεφανιαίου θανάτου και την ταυτοποίηση σειράς διατροφικών και άλλων παραγόντων στην αιτιολογία διαφόρων νεοπλασιών και άλλων χρόνιων νοσημάτων.

Trichopoulos-_cover_maga_gr-690x517Είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, είχε χρισθεί Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ το 1984 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ουψάλας. Οι επιστημονικές του εργασίες κατετάγησαν μεταξύ των 27 επιστημονικών δημοσιεύσεων, που μπορούν να διαμορφώσουν τον Κανόνα Ιατρικών Εργασιών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον εκδότη του διακεκριμένου ιατρικού περιοδικού Lancet. Επίσης ήταν επίτιμος διδάκτωρ και είχε λάβει το χρυσό Μετάλλιο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ το 2008 είχε ανακηρυχθεί επίτιμος Εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρώντου Λονδίνου