Μπεχράκης Γιάννης

Φωτογράφος – Φωτορεπόρτερ

 Φοίτησε σε Δημοτικά σχολεία της Καβάλας, της Λάρισας και της Κοζάνης και σε Γυμνάσια της Κοζάνης, της Λάρισας και της Αθήνας. Την περίοδο 1980 έως 1982 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Το 1984 ξεκίνησε σπουδές φωτογραφίας στον ΑΚΤΟ. Το 2002 απέκτησε δίπλωμα Bachelor of Arts στην Φωτογραφία από το Πανεπιστήμιο του Middlesex.

Από το 1979 άρχισε να εργάζεται σε διάφορες εταιρίες καταλήγοντας το 1980 στον χώρο της διαφήμισης. Το 1985 άρχισε να εργάζεται σαν φωτογράφος σε studio διαφημιστικών φωτογραφήσεων. Το 1987 του αναθέτει το Reuters να φωτογραφίσει το Eurobasket της Αθήνας. Μετά το πέρας της διοργάνωσης του προτείνεται ελεύθερη συνεργασία σε μόνιμη βάση από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων. Το 1988 προσλαμβάνεται από το Reuters του Λονδίνου. Από τις αρχές του 1989 είναι προϊστάμενος – συντονιστής του φωτογραφικού τμήματος του Reuters στην Ελλάδα.

Έχει καλύψει μεγάλα διεθνή γεγονότα όπως τους πολέμους στην Γιουγκοσλαβία, Τσετσενία, Περσικό Κόλπο, Σομαλία, Σιέρα Λεόνε, Αφγανιστάν, Κουρδιστάν, τις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη, τις ταραχές στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, όλους τους μεγάλους σεισμούς των τελευταίων ετών, τις 4 τελευταίες Ολυμπιάδες και παγκόσμια αθλητικά γεγονότα. Η δουλειά του διδάσκεται σε όλες τις μεγάλες σχολές φωτογραφίας στον κόσμο. Φωτογραφίες του κοσμούν φωτογραφικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές.

Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε σχεδόν όλες τις μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά στον κόσμο (New York Times, Washington Post, London Times, Guardian, Newsweek, Time Magazine, Life Magazine κ.α.). Έχει στο ενεργητικό του 3 ατομικές εκθέσεις.

Έχει λάβει δεκάδες διακρίσεις αναμεσα στις οποίες οι εξής: 1998 (Λονδίνο) βραβείο Fuji – κορυφαίος Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της χρονιάς, 2000 (Άμστερνταμ) 1ο βραβείο World Press Photo για την κατηγορία ειδήσεις με συμμετοχή 4.000 φωτογράφων και 40.000 φωτογραφιών, 2000 (Νέα Υόρκη) Οverseas Press Club of America (τo αντίστοιχο του βραβείου Pulitzer για δημοσιογράφους εκτός ΜΜΕ των ΗΠΑ) – καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, 2000 (Αθήνα) βραβείο Ιδρύματος Μπότση, 2002 (Βαρκελώνη) βραβείο Fuji – κορυφαίος Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της χρονιάς, 2002 (Παρίσι) παγκόσμιο βραβείο πολεμικών ανταποκριτών Bayeux, 2004 (Ρώμη) βραβείο Fuji – κορυφαίος Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της χρονιάς, eπίσης έχει λάβει 6 φορές τον τίτλο του Έλληνα Φωτορεπόρτερ της χρονιάς από την Fuji.