Ανταίος Χρυσοστομίδης

Με τιμές και διακρίσεις!

Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Διευθυντής Ξένης Λογοτεχνίας στις Εκδόσεις “Καστανιώτη”

Διαθέτει ένα πολύπλευρο ταλέντο, όσο λίγοι. Γερή πένα στη δημοσιογραφία και στο πεζογράφημα. Κι  ένας από τους καλύτερους μεταφραστές που διαθέτει η Ελλάδα. Διέπρεψε στη καριέρα του, αφήνοντας το στίγμα του με το έργο του. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο μετάφρασης το 2003, ενώ το ιταλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας το 2004 . Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1952.  Αντλεί την καταγωγή του από το Κάϊρο και την Λεμεσό. Ο παππούς του Παναγιώτης ήταν δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Πάρικος” της Αιγύπτου. Ο παππούς του Κωνσταντίνος Στρ. ασχολήθηκε με το εμπόριο στην Τάντα. Το επίθετο της οικογένειάς του αρχικά ήταν “Χαραλαμπίδης”, ενώ οι πρόγονοι από την γιαγιά του είχαν γαλλική καταγωγή. Ο πατέρας του συμμετείχε στην απόβαση των Άγγλων στην Ιταλία κατά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους και συγγραφείς και εργάστηκε στις εφημερίδες “Δημοκρατική Αλλαγή”, “Μακεδονία” και “Αυγή”. Στη τελευταία διετέλεσε και διευθυντής. Επίσης δίδαξε επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αδελφός του είναι ο Άλκης.

 13Αν και προέρχεται από οικογένεια με δημοσιογράφο από την πλευρά του πατρός του, σπούδασε αρχιτεκτονική αλλά αργότερα τον κέρδισε ο χώρος της δημοσιογραφίας. Ολοκλήρωσε τις  εγκύκλιες σπουδές του στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, στο Γυμνάσιο Παλουριώτισσας και Κίκου Κύπρου και αποφοίτησε από το δημόσιο Ζωγράφου. Απέκτησε το πτυχίο της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ρώμης το 1978.  Στην αρχή της καριέρας του, εργάστηκε στην Αθήνα ως αρχιτέκτονας στο γραφείο του Χρ. Παπουτσάκη μέχρι το 1982. Αργότερα αναλαμβάνει την θέση του συντονιστή ύλης στο πρωτοεμφανιζόμενο περιοδικό “Ένα” από το 1983 έως το 1985, διευθυντής του περιοδικού “Playboy” το διάστημα 1985-92, αρθρογράφος της εφημερίδας “Αυγή” από το 1988 έως και σήμερα, στην οποία υπογράφει κάθε Κυριακή μια ολόκληρη σελίδα με τον τίτλο “Περιδιαβάζοντας”. Είναι συνεργάτης της “Καθημερινής” και των εκδόσεων “Δραγούμη” από το 1992 έως και το 1995 και διευθυντής του περιοδικού “Ευ” (1995-97). Από το 1998 εργάζεται ως Διευθυντής του τμήματος Ξένης Λογοτεχνίας στις Εκδόσεις “Καστανιώτη” και από το 2000 διδάσκει πρακτική μετάφραση σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και στο ΕΚΕΜΕΛ.  Ιδιαίτερο επίτευγμα αποτελεί για εκείνον το γεγονός ότι μαζί με τη Μικέλα Χαρτουλάρη παρουσίαζε την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ “Οι κεραίες της εποχής μας” .

xrysostomidisΠολυγραφότατος αφού από το 1978 έως και σήμερα, έχει μεταφράσει πάνω από 80 έργα. Έχει δημοσιεύσει μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο “Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες”, Άγρα. Τα κείμενά του υπάρχουν σε συλλογικούς τόμους: Χρύσα Ρωμανού “Εξάντας”, Νίκος Κεσσανλής “Αδάμ”, Geografia de un escritor inquieto “Fradação Caluste Gulbekian”, Vila-Matas Portatil “Candaya”, Pour Tabucchi “Meet”, The Obsession of Uncertainty, In honorem Norman Manea “Polirom”. Το 2012 κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία το έργο του “Οι κεραίες της εποχής μου – Ταξιδεύοντας με 33 διάσημους συγγραφείς σ’ ένα δωμάτιο”. Έχει επιμεληθεί μεταξύ άλλων τους τέσσερις τόμους των Ελληνικών εγκλημάτων “Εκδόσεις Καστανιώτη”.   Χόμπι του είναι τα ταξίδια, η κηπουρική. Γλ: Ιταλικά, Αγγλικά, Γαλλικά
E-Mail: anteos@kastaniotis.com