Αληθεινός Δημήτρης

Ζωγράφος
Από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες!

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945 με απώτερη καταγωγή από τη Μικρή Ασία (Κωνσταντινούπολη, Πόντος) .  Έχει σημαντική παρουσία στο Διεθνή χώρο, στα έργα του αντλεί τη θεματολογία του από τους μύθους, την ιστορία, τη πολιτική και το πολιτισμό. Στο διάβα της καριέρας του, ανεδείχθη η λογοτεχνική του πένα με μια σειρά βιβλίων, καθώς το εικαστικό και το λογοτεχνικό του έργο, έκαναν ακόμη πιο δυνατό το αστείρευτο ταλέντο του, τη θέρμη του να εκφραστεί βαθύτερα.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Μαρούσι. Ακολούθησαν σπουδές στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) και στην Academia di Belle Arti στη Ρώμη και αρχιτεκτονική στην Ecole Speciale d’ Architecture στο Παρίσι . Τα έργα του κόσμησαν  μεγάλες εκθέσεις του  εξωτερικού και της Αθήνας.

Από το 1972 έχει πραγματοποιήσει 34 ατομικές εκθέσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ οι περισσότερες από 180 “Κατακρύψεις” του είναι “σπαρμένες” σε μακρινές γωνιές του πλανήτη. Ανάμεσα στις συμμετοχές του σε ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς διοργανώσεις συγκαταλέγονται οι: Avanguardia e Sperimentazione (Μόντενα, Βενετία, 1978), Ευρωπάλια (Βρυξέλλες, 1982), Μπιενάλε των Νέων Παρίσι (1980) Σάο Πάολο (1983), Κωνσταντινούπολης (1989) Βενετίας (1997) Καΐρου (1998) Θεολογίες (Αθήνα, 2002), Athens by art (2004). Επιχειρεί να μεταδώσει μια συνολική εμπειρία της τέχνης μέσα από τη συνεργασία εικόνας, λόγου, κίνησης, ήχου και δράσης. Η θεματολογία του αφορά στην ιστορία, την πολιτική δράση, τις τελετουργίες και τους μύθους που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς. Οι Κατακρύψεις, η σειρά έργων που ξεκίνησε το 1981 και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί συμβολική πράξη που αναφέρεται στη διάσωση του ανθρώπου από μια ενδεχόμενη πυρηνική καταστροφή. Επιπλέον, από το 1993, συμμετέχει προσωπικά σε πολιτιστικές και θρησκευτικές διαδικασίες και τελετές ανά την υφήλιο με στόχο τη διάσωση των πολιτισμών που κινδυνεύουν με αφανισμό από την Παγκοσμιοποίηση .

Ιδιαίτερο επίτευγμά του, είναι η  συνάφεια του εικαστικού και του λογοτεχνικού του έργου η οποία προκύπτει τόσο από το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όσο και από μια κοινή ποιητική, στην οποία εναλλάσσονται η ωμότητα και ο ρομαντισμός.  Γι’ αυτό ο Δημήτρης Αληθεινός θεωρείται από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους Έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, με σημαντική παρουσία στον διεθνή χώρο.

Γράφει λογοτεχνία, έχει μέσα του την έμπνευση άσβεστη.  Έχει δημοσιεύσει τα εξής  βιβλία: “Λο – Λόγος Ήχος, Ήχος”(1976), “Ιστορίες ενός ρευστού έργου”, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, (1997), “Αν δεις το χρόνο πες του ότι πέρασα”, Βιβλιοπωλείον της Εστίας,(2008) και “Στη ράχη μιας λεοπάρδαλης”( 2010) “Στους Μυημένους” (2011) “Ποτέ χωρίς τον ξενοδόχο” (2012) από τις εκδόσεις ΑΙΓΑΙΟΝ στη Λευκωσία. Παράλληλα άθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά.

Γλ: Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Νεπαλέζικα – E-Mail: d.alithinos@gmail.com

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (8η έκδοση 2013) εδώ