Αμπλιανίτης Ευθύμιος (Μάκης)

Μουσικοσυνθέτης- Κιθαρίστας

GR0800201_ABLIANITIS_MAKIS_TRUEΈλκει την καταγωγή του από την Δάφνη Φθιώτιδας και το Γαύριο Άνδρου.

Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στηνΑθήνα. Η σχέση του με τη μουσική άρχισε στα δεκαπέντε του χρόνια όταν πήρε την πρώτη του κιθάρα. Σπούδασε θεωρητικά παρακολουθώντας τις τάξεις του Κώστα Κλάββα, καθώς και τα σεμινάρια σύνθεσης του Θεόδωρου Αντωνίου και του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας. Στη συνέχεια σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον ΓιάννηΑυγερινό αποφοιτώντας από τις τάξεις της Φούγκας και της Ενορχήστρωσης με άριστα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο “BERKLEE COLLEGE OF MUSIC” της Βοστώνης παίρνοντας υποτροφία από το κολέγιο.

Έπαιξε με σημαντικούς μουσικούς της αμερικάνικης τζαζ σκηνής. Το 1993 σχημάτισε το κουαρτέτο “Jazz Steps” και το 1995 το συγκρότημα “Jazz Crew”.Από το 1996-98 συμμετείχε στο ethnic σχήμα των Μιχάλη Νικολούδη και Omar Faruk Tekbilek. Σημαντικές είναι οι συνεργασίες του με την “Αrts Dance & Music Productions” από τις πλέον πετυχημένες εμφανίσεις του Βroadway στην Ελλάδα με Αμερικανούς συντελεστές, καθώς και με την Μ. Φαραντούρη στην οποία δίνει τραγούδια του και ενορχηστρώνει το δίσκο “Μosaic” με τραγούδια του κόσμου.

Το 2004 σχημάτισε με τον οργανίστα Γ. Μόνο, το γκρουπ “Hot Organic Trio” όπου παίζουν κλασσικά τζαζ κομμάτια με τον ιδιόμορφο ήχο της κιθάρας –  οργάνου – ντραμς και κάνουν αμέτρητες εμφανίσεις. Το 2012 συνεργάστηκε με τον Μ.Αχαλινωτόπουλο και τον Haig Yazdjian σε σειρά συναυλιών στο Half Note Jazz Club και στο Badminton Theatre. Την περίοδο αυτή παρουσιάζει σε συναυλίες κομμάτια από το “BAHAR” και “KISMET” ενώ παράλληλα ετοιμάζεται το πρώτο cd με τους “HOT ORGANIC TRIO” και σε λίγο καιρό πρόκειται να κυκλοφορήσει η επόμενη προσωπική του δουλειά. Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε πολλά φεστιβάλ και σκηνές στην Κωνσταντινούπολη, Σκόπια, Οχρίδα, Ιερουσαλήμ, κ.α.

Δισκογραφικά έχει παρουσιάσει το “Flame Keeper” (Thesis), το “Bahar” το “Kismet”. Συμμετέχει σε πολλές συλλογές με καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες. Παράλληλα με την δισκογραφική του δουλειά και τις εμφανίσεις, διδάσκει τζαζ κιθάρα,  μοντέρνα αρμονία και ενορχήστρωση σε διάφορα ωδεία τωνΑθηνών και στοΑγγλικό σχολείο St. Catherines Ενθουσιαστικά σχόλια δημοσιεύονται τακτικά για το έργο του αλλά και τον ίδιο, ο οποίος θεωρείται ο πλέον εμνευσμένος και σημαντικότερος κιθαρίστας στην Ελλάδα σήμερα.

Mε το άλμπουμ του “Bahar” μουσική λουσμένη στα χρώματα της Μεσογείου καταξιώνεται στον διεθνή μουσικό χώρο, μια συνεργασία με τον διεθνούς φήμης Hariprasad Chaurasia, τον Μ.Λιδάκη κ.α. και ο δίσκος έχοντας πουλήσει χιλιάδες αντίτυπα σε όλο τον κόσμο γίνεται σύντομα “χρυσός”.

Πολλές ξένες εταιρείες ζητούν κομμάτια από το “Bahar” για να το συμπεριλάβουν σε συλλογές τους σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, Γαλλία,  Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία

Σχηματίζει το Makis Ablianitis Group, και με αυτό δίνει πολύ πετυχημένες συναυλίες στην Ελλάδα, Τουρκία και FYROM, όπου το άλμπουμ του είναι παντού στα τοπ τεν. Σημαντική είναι η συνεργασία του με την Μαρία Φαραντούρη, στην οποία δίνει τραγούδια του και ενορχηστρώνει το δίσκο MOSAIC, με τραγούδια του κόσμου όπου συμμετέχουν κάποιοι από τους καλύτερους μουσικούς της παγκόσμιας σκηνής μεταξύ των οποίων ο Glen Velez, ο Hariprasad Chaurasia, ο Fuat Saka, αλλά και κάποιοι από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς.