Nανά Μούσχουρη

Κορυφαία ερμηνεύτρια.
Σπούδασε κλασσικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Το 1959, εμφανίζεται στο πρώτο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, όπου κερδίζει το πρώτο βραβείο με το “Κάπου υπάρχει η αγάπη μου” του Μάνου Χατζιδάκι και το δεύτερο βραβείο με το “Ξέρω κάποιο αστέρι” του Μίμη Πλέσσα. Ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν ο πρώτος δάσκαλός της.

Το 1960, στη Βαρκελώνη, το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό, της απονέμεται το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Μεσογειακού Τραγουδιού με το τραγούδι “Ξύπνα Αγάπη Μου” του Κώστα Γιαννίδη που αποτελεί το μουσικό διαβατήριο για τη διεθνή καριέρα της.

288795-Nana Mouskouri
Οι επιτυχίες στις πέντε ηπείρους συνεχίζονται αδιάκοπα: το 1974, αποκτά 19 χρυσούς δίσκους στην Αυστραλία, 9 στη Νέα Ζηλανδία και 12 στην Ευρώπη, καθώς και ένα διαμαντένιο δίσκο στην Ολλανδία για τις πωλήσεις του θρυλικού δίσκου “NANA’s book of songs”. Το 1975, φωτογραφίζεται για πρώτη φορά μπροστά σε έναν τοίχο με χρυσούς δίσκους που προέρχονται από τις 5 ηπείρους. Σημειώνουμε, ως σπανιότατη για την εποχή διάκριση και μια χρυσή κασέτα.

Στην αρχή της δεκαετίας του ’80, το καινούργιο της hit “Je chante avec toi liberte”, βασισμένο στη κλασσική μελωδία από το Nabucco του Verdi διασκευασμένο επίσης στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και πορτογαλικά, γίνεται νούμερο 1 σε πωλήσεις στη Γαλλία, όπου ο δίσκος γίνεται δύο φορές πλατινένιος.
Η πορεία της στο έξωτερικό είναι λαμπρή και σημειώνει τεράστια επιτυχία. Όταν έρχεται ξανά στην Ελλάδα και τραγουδά ξανά για μια βραδιά στο Ηρώδειο. Ακολουθεί μια συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο μπροστά σε 100.000 Αθηναίους, όπου ξανασμίγει με τον Μάνο Χατζιδάκι. Αργότερα κάνοντας περιοδεία ενός μήνα σε έξι χώρες της Ασίας, όπου την θεωρούν ένα πραγματικό ζωντανό θρύλο: Κορέα, Σιγκαπούρη, Χονγκ – Κονγκ, Μαλαισία, Ταϊλάνδη, Ταϊβάν θα την υποδεχθούν ως βασίλισσα.

Συνεχίζει να ηχογραφεί τακτικά σε πέντε γλώσσες : γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά και ελληνικά. Το 1990, το “Only love”, μια συλλογή με τις πιο μεγάλες αγγλικές επιτυχίες της κυκλοφορεί στις Η.Π.Α. και πουλά εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.

Η δεκαετία του ’90 κυλάει με περιοδείες σε όλον τον κόσμο, πολλές από τις οποίες δίνει ως Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unicef, διαθέτοντας τα έσοδά τους για τις ανάγκες των παιδιών σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ως Πρέσβειρα της Unicef συναντά αρχηγούς κρατών, για να προβάλλει τα δικαιώματα των παιδιών και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

https://www.youtube.com/watch?v=2NfpxpZliP8

Από το 1994 έως το 1999 ήταν Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ολοκλήρωσε τη θητεία της με την υιοθέτηση του προγράμματος “Πολιτισμός 2000”, του οποίου ήταν εισηγήτρια. Το 1997 τραγούδησε προς τιμήν του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Καθεδρικό Ναό St. John the Divine στην Νέα Υόρκη, ενώ το 1998 και 2000 τραγούδησε στη Μεγάλη Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη.

Έχει λάβει πάνω από 350 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους σε πολλές χώρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της IFPI οι πωλήσεις των δίσκων της έχουν ξεπεράσει τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως, γεγονός που την κατατάσσει στην πρώτη γραμμή μαζί με τους Beatles και τον Elvis Prisley. Σε επιβράβευση αυτής της ιδιαίτερης δισκογραφικής σταδιοδρομίας, η IFPI της απένειμε το 1997 στις Βρυξέλλες το Multiplatinum European Award.

Έχει λάβει πλήθος βραβείων και διακρίσεων και συνεχίζει έως και σήμερα.
Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια και πρέσβειρα της UNICEF, Νάνα Μούσχουρη, και η ερευνήτρια γιατρός, Φρανσουάζ Μαπρέ-Σινουσί, που μοιράστηκε το Νόμπελ της Ιατρικής το 2008, είναι οι δύο κυρίες που επιλέχθηκαν να λάβουν επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από το ιστορικό πανεπιστήμιο McGill του Μόντρεαλ για το 2013.

Η αναγόρευση της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας σε Επίτιμη Διδάκτορα του Τμήματος Τεχνών του καναδικού πανεπιστημίου αποφασίσθηκε σε ένδειξη αναγνώρισης της ανεκτίμητης συνεισφοράς της στη μουσική σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και της συνεχούς προσφοράς της σε ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες κυρίως για τα δικαιώματα των παιδιών.

Ιδιαίτερα γνωστή στο κοινό του Μόντρεαλ, η Νανά Μούσχουρη, εκτός του χώρου της μουσικής, δραστηριοποιείται για περισσότερο από 20 χρόνια υπέρ των δικαιωμάτων των παιδιών ως Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, ενώ έχει υπηρετήσει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η βράβευση της Νανάς Μούσχουρη θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου 2013 στο Μόντρεαλ.

Η βιογραφία της Νανάς Μούσχουρη φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2008 έως και σήμερα.