Κραουνάκης Σταμάτης

Συνθέτης και Ερμηνευτής. Από το δημοτικό σχολείο άρχισε τις μουσικές σπουδές, το πιάνο και γενικότερα μουσική με δασκάλα την κα. Κλέλια Τερζάκη. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια άρχισε να γράφει για το θέατρο. Παράλληλα εργαζόταν στο ραδιόφωνο και συγκεκριμένα στο Πρώτο και στο Δεύτερο Κρατικό Πρόγραμμα όπου ξεκίνησε και έμεινε από το 1978 έως το 1984. Το 1981 πρωτομπήκε στην δισκογραφία.

Η πρώτη εμπορική επιτυχία του και παράλληλα και η πρώτη συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου ήταν με τα “Σκουρασμένα χείλια” για τη Βίκυ Μοσχολιού. Με τη κα. Νικολακοπούλου είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού έργου του. Μαζί σχεδιάζουν και κυκλοφορούν το 1985: τη δισκογραφική δουλειά “Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ”, δίσκος που έχει ξεπεράσει τις 200.000 πωλήσεις και θεωρείται ένας από τους κλασικούς του αιώνα που πέρασε.

Η συνεργασία τους με την ερμηνεύτρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη γεννάει έναν θρίαμβο, όπου στη συνέχεια ξανασυνεργάστηκαν με μεγάλες πάντα επιτυχίες. Από πολύ νωρίς θέλησε και το πέτυχε να συνδέσει το θέατρο με τη μουσική. Έχει συνεργαστεί με τις σημαντικότερες λαϊκές φωνές και με σημαντικούς ερμηνευτές του θεάτρου. Έχει επίσης αναδείξει από τις καλύτερες αντρικές λαϊκές καινούργιες φωνές. Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη, και τα επεξεργάζεται ενώ παράλληλα δισκογραφεί νέες τεχνικές, τραγούδια με μεγάλες μουσικές εισαγωγές – γενικότερα μουσική που δηλώνει την εικόνα της. Συγχρόνως δοκιμάζει με όλους τους σημαντικούς νέους σκηνοθέτες, εφαρμογές εικόνας, ή μελοποίηση κλασικών κειμένων, κυρίως κωμωδία.

Το 2000 τιμάται με το κρατικό βραβείο Μουσικής Κινηματογράφου στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το soundtrack της ταινίας του Νίκου Παναγιωτόπουλου “Αυτή η νύχτα μένει” και επίσης το 2000 με το Βραβείο Τηλεοπτικής μουσικής για το soundtrack της τηλεοπτικής σειράς “Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες” κ.α.

Όλα τα χόμπι του κατάφερε και τα μετέτρεψε σε εργασία.

https://www.youtube.com/watch?v=GtPDIeca5p0

Η βιογραφία του Σταμάτη Κραουνάκη φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2006 έως και σήμερα.