Γρηγόρης Βαλτινός

Ηθοποιός
Πρωταγωνιστής με  διεθνή προβολή!

Αρίστευσε στη Δραματική Σχολή, με το υποκριτικό του ταλέντο. Αρίστευσε και στα μετέπειτα χρόνια μέσα από τους ρόλους του. Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου και έχει διακριθεί. Γνώρισε επιτυχίες και έδωσε πολλά στην τέχνη, αφιερώνοντάς της τα καλύτερά του χρόνια και  εκείνη του το ανταπέδωσε γενναιόδωρα.  Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου “Αιμίλιος Βεάκης” για την ερμηνεία του στο μιούζικαλ “Ο βιολιστής στη στέγη”.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι  ανιψιός του γλύπτη Ευθυμίου Καλεβρά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης μαθήματα τραγουδιού και χορού. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε με όλους του θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτης-Μερκούρη, Καζάκος-Καρέζη, Αλεξανδράκης-Γαληνέα, Γκιώνακης, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.ά.).

Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου από αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) μέχρι κωμωδία, πρόζα, επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασσικό όσο και στο σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο Νήλ, Ουίλλιαμς, Άλμπι, Μίλλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Μάργκιουλις κ.ά. valt Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες, όπως Ζίλ Ντασέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φράνκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Τσακίρης. Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ “Ο βιολιστής στη στέγη”, “Τσέχωφ-το μιούζικαλ”. Έχει τραγουδήσει το ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη “Σταύρωση”, η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία. Έπαιξε τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου “Η άλωσις της Πόλεως” και στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα “Κοσμάς ο Αιτωλός”.

Συμμετείχε σαν αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως “Άξιον Εστί” των Μίκη Θεοδωράκη – Οδυσσέα Ελύτη “Λειτουργία του Ορφέα” των Γιάννη Μαρκόπουλο – Πάνου Θεοδωρίδη, “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” του Γιάννη Μαρκόπουλο σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, “Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο” του Γιώργου Χατζηνάσιου – Γιώρου Παπακώστα “Ελλάδα-Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων” των Πασχάλη Τόνιου-Γιώργου Παπακώστα.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές όπως “Αστροφεγγιά”, “Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα”, “Φάκελος Αμαζών”, “Ανατομία ενός εγκλήματος”, “Πρόβα νυφικού”, “Ο μεγάλος θυμός”, “Τα παιδιά της Νιόβης”, “Έρωτας” κ.ά. valtinos-2Με την ερμηνεία του στον “Οιδίποδα Τύραννο” του Σοφοκλή που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του μετά από 1.500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Ν. Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας θριαμβευτικές κριτικές. Ο ίδιος από το 1990 σκηνοθετεί σε πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Από τους πρόσφατους ρόλους του ξεχωρίζει εκείνος του Τζώρτζ στο “Ποίος φοβάται την Βιρτζίνια Γούλφ” του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο Θέατρο “Λαμπέτη” αλλά και σε περιοδεία. Επίσης 8 χρόνια μετά το ανέβασμα του “Βιολιστή στη Στέγη” ξαναπαίζει τον Τέβιε στο Ηρώδειο και κατόπιν σε μια μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα . Χόμπι του το θέατρο . Γλ: Ελληνικά, Αγγλικά ■