Φιλίππου Σίλια

Ζωγράφος – Καθηγήτρια Τέχνης
Λάτρης των ρομαντικών χρωμάτων!

Γεννήθηκε στην Λευκωσία της Κύπρου. Είναι παντρεμένη με τον γλύπτη Αλέξανδρο Σαντή με τον οποίο έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Λοΐζο και τον Χάρη.  Οι θείοι της, Ιάκωβος και Ανδρέας Φιλίππου είναι γνωστοί αρχιτέκτονες

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της το 1977 στην Αθήνα. Στην συνέχεια σπούδασε στη Σχολή Διακοσμητικών Εικαστικών Τεχνών “ΒΑΚΑΛΟ” στην Αθήνα. Το 1984-89 σπούδασε ζωγραφική στο 5ο Εργαστήριο Ζωγραφικής του Νίκου Κεσσανλή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ).

Από το 1982 εργάζεται σαν διακοσμήτρια στην Κύπρο, στο αρχιτεκτονικό γραφείο των θείων της “Ι. και Α. Φιλίππου”. Το 1983 συνεργάστηκε στο Λονδίνο με το αρχιτεκτονικό γραφείο “John Bonnington partnership” για ένα κοινό project των δύο γραφείων. Από το 1990 διδάσκει ως καθηγήτρια Τέχνης. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί “Γκλόρια” στη Λευκωσία (2002, 2007) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το 1984 και το 1988 εκθέτει μαζί με Κύπριους σπουδαστές της ΑΣΚΤ Αθηνών στην Κυπριακή Πρεσβεία Αθηνών. Το 1989  παρουσιάζεται στο στο club “ΡΟΔΟΝ” στο Κολωνάκι η ομαδική έκθεση αποφοίτων του 5ου Εργαστηρίου Ζωγραφικής. Το 2002 συμμετέχει στην πρώτη Διαβαλκανική Έκθεση Σύγχρονης Μικρογραφικής Τέχνης στην Θεσσαλονίκη. Το 2003 λαμβάνει μέρος στην Διεθνή Μπιενάλε Μοντέρνας Τέχνης στην Φλωρεντία. Την επόμενη χρονιά συμμετέχει στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών Ψηφιδωτού – Κεραμικής που φιλοξενεί το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ). Επίσης την ίδια χρονιά συμμετέχει στην Διεθνή Μπιενάλε Σχεδίου στο Πίλσεν της Τσεχίας καθώς και σε ομαδική έκθεση με τίτλο «Αζήτητες Αποσκευές” – “Unclaimed Luggage” στην Κύπρο και την Ισπανία. Το 2008 συμμετέχει στην ομαδική Έκθεση “Rendezvous des arts” στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού  (στο Πρώην Ανατολικό Αεροδρόμιο). Το 2009 έργα της εκτέθηκαν στην Πανελλήνια Έκθεση Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών που διοργανώθηκε στην Τεχνόπολη  και είχε τίτλο “Η Ανθρώπινη Μορφή Στην Τέχνη. Το 2010 παρουσίασε έργα της στην γκαλερί “Art Space” στη Σαντορίνη, καθώς και στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης με θέμα: “Ο Αρχαίος Ελαιώνας της Κρήτης”.

Το 1985 εκπροσώπησε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Νεολαίας Στρασβούργο – Αλσατία. Το 1987 έλαβε μέρος στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής και Ποίησης στο νησί της Χάλκης

Είναι λάτρης των ρομαντικών χρωμάτων. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Το μεσογειακό φως, τα χρώματα, οι φόρμες και τα σχήματα αποτελούν δυνατό κίνητρο για την ίδια. Ζωγραφίζοντας τις θαλασσογραφίες και τα τοπία, προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά της όταν τα παρατηρεί ή τα ανακαλεί στη μνήμη της. Έχει τάση εξπρεσιονισμού. Το 2007 απέσπασε πολύ καλές κριτικές από τον κριτικό τέχνης Glyn Hughes, ο οποίος έγραψε μεταξύ άλλων “… a superb exhibition catching the atmosphere in wonderful colour. Celia has made a triumphant opening to the autumn scene. Large and small. Extremely covetable.” (The Cyprus Weekly, Newspaper September 14-20 2007, Arts) για την έκθεση της “Πέρα από την Ίριδα” στη Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία. Αρκετά περιοδικά αφιέρωσαν σελίδες στην έκθεσή της αυτή με φωτογραφίες και θετικότατες αναφορές και κριτικές όπως το “In Focus”, το “Madame Figaro” κ.ά.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ) και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων. Χόμπι της είναι : ο αθλητισμός, η ιππασία, το τένις, ο χορός και το πιάνο. Email: siliaphilippou@gmail.comWebsite: www.silia-art.com.

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της βιογραφίας (2011, 6η έκδοση) εδώ