Άννα Φόνσου

Πρόεδρος του Ιδρύματος “Σπίτι του Ηθοποιού”, Ηθοποιός

2

Σπούδασε στη δραματική σχολή του Δ. Ροντήρη, χορό με τη Ραλλού Μάνου και τραγούδι με την Πόπη Πετριόλη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1956 σε ηλικία 14 ετών με το θίασο της Κατερίνας και στον κινηματογράφο το 1957 στην ταινία “Το παιδί του δρόμου”. Το 1965, εμπνέεται και ιδρύει το “Προσκήνιο” μαζί με τους Α. Σολομό, Αιμ. Χουρμούζιο, Μ.Χατζηδάκη, Γ. Μόραλη, κ.α., παρουσιάζοντας έργα κορυφαίων συγγραφέων, μεταξύ άλλων, Κάφκα, Πιραντέλλο, Ζενέ. Έχει παίξει όλα τα είδη θεάτρου, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες όπως ο Σολομός, Ρεμούνδος, Βουτσινάς, Καρακατσάνης, Μιχαηλίδης, Μαστοράκης, Ζούλιας, Φαρμασώνης κ.α.. Επίσης είχε σημαντικούς ρόλους σε πολλές ταινίες δίπλα στους σπουδαιότερους ηθοποιούς της χώρας. Στην τηλεόραση πήρε μέρος σε διάφορες σειρές (“Οι δυο ορφανές”, “Ρακοσυλλέκτες” κ.ά.) και σε θεατρικά στο “Θέατρο της Δευτέρας”. Πρωταγωνίστησε στην Λυρική Σκηνή στους “Απάχηδες των Αθηνών”, έχει ανεβάσει σε δικές της παραγωγές έργα κλασσικού και μοντέρνου ρεπερτορίου. Έχει συνεργαστεί με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ασχολήθηκε για μεγάλο διάστημα με την μόδα, λειτουργώντας πολυτελές κατάστημα στο Κολωνάκι, σε συνεργασία με την αδελφή της. Εμπνέεται την ιδέα της δημιουργίας ενός χώρου για τους ηθοποιούς, από τον προσωπικό φίλο της Κ. Σαντοριναίο, και αφοσιώνεται στην δημιουργία του Ιδρύματος “Το σπίτι του ηθοποιού”. Μετά από πολλούς αγώνες 25 ετών, δημιουργεί και με δικά της έξοδα ένα συγκρότημα κτηρίων, με σύγχρονα διαμερίσματα επιπλωμένα από σπάνια αντικείμενα και έργα τέχνης διαπρεπών καλλιτεχνών, καθώς και χώρους διδασκαλία, καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας στα οποία διαμένουν ή φοιτούν γνωστοί νέοι και παλαιοί ηθοποιοί. Το “Σπίτι του Ηθοποιού” εγκαινιάστηκε το 2013, με την παρουσία και στήριξη φορέων και ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων. Η ίδια προσφέρει όλη την υλική και ψυχική της δύναμη στην καθημερινή άψογη λειτουργία του χώρου αλλά και για τον σχεδιασμό της διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του ιδρύματος.

Υπήρξε πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) για δύο θητείες και Πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοηθείας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Τ.Α.Σ.Ε.Η.) επίσης για δύο θητείες