Σπύρος Μπαϊρακτάρης

spiros bairaktarisΕπιχειρηματίας, Ιδιοκτήτης Εστιατορίων.

Από την ηλικία των 6 ετών εργαζόταν στην ταβέρνα και στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης Rossignol στο Αγρίνιο. Σε ηλικία 12 ετών ήταν ήδη βοηθός σερβιτόρου δίπλα σε έναν σερβιτόρο που μετέπειτα θα προσλάβει σαν υπεύθυνο για ένα από τα μαγαζιά του. Σε ηλικία δεκαεπτά ετών έφυγε για την Αθήνα όπου εργάστηκε στην αλλαντοποιία “Διακοδημήτρης – Μερακλίδης”, πράγμα που τον βοήθησε στην μετέπειτα παρασκευή κρέατος και αλλαντικών. Ταυτόχρονα εργαζόταν τα απογεύματα σε σουβλατζίδικο σαν λαντζέρης και σερβιτόρος. Σε ηλικία 23 ετών αναγκάστηκε να σταματήσει από την εταιρία αλλαντικών και προσελήφθη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Εφημεριδών στον εφοδιασμό. Το 1967 έγινε, μετά από προτροπή ενός προϊσταμένου του, πλανόδιος εφημεριδοπώλης σημειώνοντας εντυπωσιακές πωλήσεις. Το 1968 έγινε συνέταιρος στο σουβλατζίδικο όπου δούλευε τετραπλασιάζοντας μέσα σε έξι μήνες τον κύκλο εργασιών.

Το 1969 επέστρεψε στο Αγρίνιο μετά από προτροπή της οικογένειάς του και ξεκίνησε το εστιατόριο Edelweiss. Το συγκεκριμένο εστιατόριο έγινε σύντομα σημείο αναφοράς για τα εστιατόρια της περιοχής αλλά ο ίδιος άρχισε να νοσταλγεί την Αθήνα. Το 1971 επέστρεψε στην Αθήνα και άνοιξε το εστιατόριο Edelweiss στην οδό Πατησίων. Το εστιατόριο έγινε πολύ σύντομα στέκι καλλιτεχνών και επιφανών Αθηναίων. Ένας από τους πελάτες του ήταν και ιδιοκτήτης μεγάλου εστιατορίου στην περιοχή του Μοναστηρακίου, ο οποίος το έτος 1981 του ανέφερε πως πουλούσε το εν λόγω εστιατόριο. Ο ίδιος αγόρασε το μαγαζί και προσέλαβε σκηνογράφο για την επιμέλεια του διάκοσμου του χώρου. Το 1986 αγόρασε και το διπλανό κατάστημα. Το 1992 έκανε ένα όνειρό του πραγματικότητα, αγοράζοντας από την κα Τερψιχόη Βατοπούλου το εστιατόριο στο οποίο εργαζόταν σαν λαντζέρης όταν ήρθε στην Αθήνα. Το 1996 αγόρασε κατάστημα στην συμβολή της πλατείας Μοναστηρακίου και της οδού Ερμού και άνοιξε “Everest”, έχοντας πλέον 4 καταστήματα στην ίδια ευθεία.

Έχουν δημοσιευτεί άρθρα που τον αναφέρουν στον ελληνικό και διεθνή ημερήσιο τύπο και σε διεθνή τουριστικά έντυπα κι εκπομπές. Έχει βραβευτεί σαν ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά εστιατόρια της Αθήνας από Ισπανική Τουριστική Επιχείρηση. Η αγάπη του και το πάθος του για την δουλειά που υπηρετεί για πάνω από 55 χρόνια.

H βιογραφία του κ. Μπαϊρακτάρη φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από τη πρώτη έκδοση που κυκλοφόρησε το 2006 μέχρι και σήμερα.