Βασιλική Καραγιάννη

Υψίφωνος Κολορατούρα.

Ξεκίνησε τις μουσικές τις σπουδές το 1979 στο Ωδείο “Παλλάδιο”, αρχικά μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε και μαθήματα μονωδίας. Στο ακορντεόν έλαβε πτυχίο, στο πιάνο πτυχίο και δίπλωμα.

Το διάστημα 1986-94 σπούδασε κλασσικό τραγούδι και έλαβε το δίπλωμά ωδικής με βαθμό “Άριστα”. Το 1994 ξεκίνησε την επαγγελματική της δραστηριότητα με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Εμφανίζεται σε λυρικές σκηνές ανά την Ευρώπη, όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Θέατρο Covent Garden), στο Θέατρο “Communale” της Φλωρεντίας, στην Όπερα της Λισσαβόνας (Θέατρο Σαν Κάρλο), στην “Όπερα San Carlo” της Νάπολης, στην “Όπερα του Ντίσσελντορφ”, στην “Komische Oper” τουΒερολίνου, στο “Queen Elizabeth Hall” του Λονδίνου, στην αίθουσα “Dal Verme” του “Teatro alla Scala” του Μιλάνου κ.ά.

Έχει ερμηνεύσει τους πιο αντιπροσωπευτικούς ρόλους μιας σοπράνο – κολορατούρας, όπως τη Βασίλισσα της Νύχτας στον Μαγικό Αυλό, την Τζίλντα στον Ριγκολέττο, τηΒιολέτα στην Τραβιάτα, την Ροζίνα στον Κουρέα της Σεβίλλης κ.ά. Έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τις ορχήστρες Πατρών και Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του “Teatro alla Scala” του Μιλάνου, την Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου κ.ά. Έχει συμπράξει ως σολίστ σε διάσημα έργα όπως το Requiem (Mozart), την Carmina Burana (Orff), τη Fantasie (Beethoven) κ.ά. Έχει συμπράξει με γνωστούς Έλληνες μαέστρους και ξένους και έχει ερμηνεύσει αρκετά έργα Ελλήνων συνθετών.

Το 2001 έλαβε το “Βραβείο Νέου Διακριθέντα Μουσικού” από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών για την ερμηνεία της στο ρόλο της Τσερμπινέττα στην όπερα “Η Αριάδνη στη Νάξο” του Richard Strauss που ανέβασε η Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2001 ερμήνευσε έργα του Jean Michel Jarre στην πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.

H βιογραφία της κυρίας Καραγιάννη φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από την 5η έκδοση που κυκλοφόρησε το 2010 μέχρι και σήμερα.