Θεοδωράκης Νικόλαος

«Ο βραβευμένος ακαδημαϊκός και δικηγόρος που διαπρέπει στο εξωτερικό»

Νίκος Θεοδωράκης, (LL.B.), (LL.M.), M.Phil., PGC, Ph. D.

 

Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δικηγόρος, Διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Cambridge και Ανώτερος Συνεργάτης του Γραφείου Βρυξελλών της «Alston and Bird LLP».

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Χανιά, όπου και μεγάλωσε. Ακολούθησαν πανεπιστημιακές σπουδές στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου έλαβε το Πτυχίο της Νομικής (2004 – 2009). Συνέχισε την πορεία του στο εξωτερικό σπουδάζοντας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στη Νομική Σχολή στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποκτώντας το M.Phil. στις Εγκληματολογικές Σπουδές (2009–2010). Λαμβάνει το Μεταπτυχιακό (LL.M.) του στο Δίκαιο και την Οικονομία, με ειδίκευση στο Ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου (2010–2011). Αργότερα θα αποκτήσει το Δίπλωμα στη διαμεσολάβηση και την επίλυση διαφορών από τη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στις ΗΠΑ (2012–2013). Κατόπιν προσθέτει στην ακαδημαϊκή του καλλιέργεια και τις ιστορικές σπουδές, με έμφαση στη διπλωματική ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Ηνωμένο Βασίλειο PG.C ) στο Τμήμα Ιστορίας (2014-2015). Το 2014 αναγορεύεται Διδάκτορας (Ph.D) της Νομικής Σχολής του  Πανεπιστήμιου του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο με ειδίκευση στην εταιρική συμμόρφωση.

Ξεκίνησε την αξιόλογη επαγγελματική του καριέρα ως επιστημονικός συνεργάτης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2012-2013). Ταυτόχρονα εργαζόταν ως Συνεργάτης στην Αμερικανική επιτροπή για ζητήματα ρύθμισης αγορών κεφαλαιαγοράς (2012 – 2014) και ως Επισκέπτης Ερευνητής στη Νομική Σχολή του Κολούμπια (2013-2014). Το 2014 αναλαμβάνει τη θέση του Ειδικού Συμβούλου για ζητήματα επιμέτρησης της ποινής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης του Ηνωμένου Βασιλείου και το ίδιο έτος είναι Λέκτορας και Ακαδημαϊκός Σύμβουλος στο Πανεπιστήμιο της Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ δύο έτη έπειτα (2016) ανακηρύσσεται Αναπληρωτής Καθηγητής. Κατόπιν ασκεί ενεργή δικηγορία και σήμερα διαπρέπει στο Γραφείο Βρυξελλών της διεθνούς δικηγορικής εταιρείας «Alston and Bird LLP».

Πέρα από την λαμπρή ακαδημαϊκή ζωή, ασκεί δικηγορία σε διεθνές επίπεδο, συμβουλεύει μεγάλες επιχειρήσεις σε ζητήματα διεθνούς εμπορικού δικαίου, τεχνολογίας, προστασίας δεδομένων και διασυνοριακών συναλλαγών. Έχει διατελέσει σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών και άλλων διεθνών οργανισμών για ζητήματα καταπολέμησης διαφθοράς, προσφοράς τεχνογνωσίας και εκσυγχρονισμού κρατικών υποδομών. Έχει οριστεί επίσης ειδικός σύμβουλος της Κινεζικής κυβέρνησης για την πρωτοβουλία «One Belt One Road», και είναι από τους πρωτεργάτες δημιουργίας κανόνων διεθνούς διαιτησίας για την πρωτοβουλία αυτή. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ για ζητήματα Δικαίου της Τεχνολογίας και Πνευματικής Ιδιοκτησίας.  Είναι συνιδρυτής της πρωτοβουλίας «Brain Gain», που έχει αποτελέσει βασικό πυλώνα διαλόγου στην κοινωνία των πολιτών τα χρόνια της κρίσης

Έλαβε Ακαδημαϊκή Βράβευση από το ΙΚΥ, το Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος», την Κινεζική Κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άϊρες και το Ινστιτούτου «Max Planck». Διατέλεσε Ειδικός σύμβουλος της Διεθνούς Διαφάνειας, Δείκτης κατά της Διαφθοράς για αμυντικές δαπάνες (2014) και Διεθνής σύμβουλος και εκπαιδευτής του UNICRI (United Nations Interregional Crime and Justice Research Institute, 2016). Το ίδιο έτος διετέλεσε Ειδικός σύμβουλος σε ζητήματα εμπορίου και επενδύσεων της Πρωτοβουλίας One Belt One Road της Κινεζικής κυβέρνησης. Έχει συχνά προσκλήσεις για να παραδώσει διαλέξεις σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο ως Επισκέπτης Καθηγητής στα  Πανεπιστήμια του Χονγκ Κονγκ, του Μπουένος Άϊρες, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής, του Μοντεβιδέο, το Χαβεριάνα Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά, και του Πανεπιστημίου Πιούρα της Λίμα, όπου δίνει τεχνογνωσία πάνω σε ζητήματα εκσυγχρονισμού διεθνούς εμπορίου και προσέλκυσης επενδύσεων.

Έχει να επιδείξει παράλληλα πλούσιο συγγραφικό έργο. Παρουσιάζει συχνά σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια ενώ τα βιβλία και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά και Κινέζικα.

Είναι μέλος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, στο Δικηγορικό Σύλλογο Βρυξελλών και στην American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA).

Ομιλεί άπταιστα την αγγλική, την γαλλική και την ισπανική γλώσσα.

Στο χρόνο που διαθέτει για τον ίδιο, ασχολείται με την ιστιοπλοΐα, το τένις, την όπερα και γενικότερα την τέχνη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο Κίνημα των Ιμπρεσιονιστών.

Email: nikolaos.theodorakis@pmb.ox.ac.uk