Σπύρος Τερζόπουλος

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της “PHARMA CENTER A.E”
Λειτουργικότητα και αποτέλεσμα!

 

AABC-Img14755_HRΘεωρείται πρωτοπόρος του κλάδου των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα, έλαβε πολλές , τιμητικές διακρίσεις για τον αγώνα καθιέρωσης των συμπληρωμάτων αυτών στην χώρα μας. Στον τομέα  του διακρίνεται από υψηλές προδιαγραφές. Εκείνο που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι η λειτουργικότητα και το αποτελέσματα και η εξατομίκευση της χρήσης συμπληρωμάτων για συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ατόμου. Ο Σπύρος Τερζόπουλος εργάζεται σε ένα ευρύ επιχειρηματικό πεδίο το οποίο οραματίστηκε και δημιούργησε ο ίδιος. Αυτό είναι επίτευγμα!

Γεννήθηκε στο  Μεσολόγγι, το 1948, από οικογένεια που του έδωσε όλα τα εφόδια για πρόοδο, γνώση και δημιουργική ζωή. Ήταν τέτοιες οι επιρροές των γονιών του, που πάντα πρωτοπορούσε και βρισκόταν ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις στο χώρο του φαρμάκου.  Έλκει την καταγωγή του από Μεσολόγγι. Ο παππούς του Σπυρίδων ήταν Διευθυντής του Νοσοκομείου, Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και επίτιμος δημότης της Ιεράς Πόλης. Ο πατέρας του φαρμακέμπορος, διατηρούσε φαρμακαποθήκη στην Αθήνα και αντιπροσωπείες φαρμάκων από το εξωτερικό. Η μητέρα του Βασιλική ασχολήθηκε με το ίδρυμα της οικογένειας “Παπαστράτου” στο Αγρίνιο και μετά το θάνατο του συζύγου της διετέλεσε έμπορος φαρμακευτικών. Ο γιος του Δημήτρης σπούδασε και μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία και έχει αναλάβει την εμπορική διεύθυνση της “Health Aid”. Η σύζυγος του Κοραλία ασχολείται με το Product  Management της Pharma Center και την έκδοση της εφημερίδας FreeHealth. Η αδερφή του Ελένη Καλαντζοπούλου, ασχολήθηκε με θέματα οργάνωσης γραφείου και οικονομικής διαχείρισης των εταιρειών του.

Οι σπουδές του αξιόλογες, η δε κατάρτισή του με ότι ασχολήθηκε σημαντική. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά, (1971). Ακολούθησαν  μεταπτυχιακά στο Διεθνές Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο του Αννοβέρου στην Γερμανία (1976) και συμμετοχές σε ειδικά σεμινάρια Εναλλακτικής Διαβίωσης στο Λονδίνο(1980). Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία, συνεργάζεται με την Ένωση Παραγωγών Υγιεινών Προϊόντων (ΗFMA) και εκπαιδεύεται στα διεθνή θέματα των συμπληρωμάτων διατροφής στην Ευρώπη και την Αμερική, θέτοντας ως στόχο να δημιουργήσει μια αντίστοιχη αγορά στα ελληνικά φαρμακεία για την ανάπτυξη κλάδου υγιεινών προϊόντων .

Εργάζεται από νεαρή ηλικία. Από ηλικία 15 ετών και παράλληλα με το λύκειο, απασχολείται στην οικογενειακή φαρμακαποθήκη, στο κέντρο της αγοράς φαρμάκων της εποχής και εξοικειώνεται με το εμπόριο, μελετώντας τη νοοτροπία του φαρμακοποιού ως πελάτη, με την καθοδηγητική προτροπή του πατέρα του. Αρχίζει την επαγγελματική του καριέρα το 1975 στην εταιρεία “Benckiser” Γερμανίας ως International Brand Manager καταναλωτικών προϊόντων με συμμετοχή στο marketing των θυγατρικών Αυστρίας, Ελβετίας και Ολλανδίας. Κατόπιν διετέλεσε για πέντε χρόνια Marketing Director της Wella – Hellas,και σε ηλικία 30 ετών, αποτελεί τον νεότερο μάνατζερ σε διοικητική θέση πολυεθνικής εταιρείας. Το 1980 μεταβαίνει στην Αγγλία, και εκπαιδεύεται στις εταιρείες “Health Food” για τα Διατροφικά Συμπληρώματα, ειδικευόμενος στο τρόπο παραγωγής – διακίνησης και πώλησης στο κοινό. Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1982 και ιδρύει την εταιρεία, “LOBELIN Α.Ε.” για την εισαγωγή των βιταμινών Lanes στα φαρμακεία, διαβλέποντας πρώτος την ανάπτυξη της νέας αγοράς. Ακολουθεί μια επιτυχημένη πορεία που καθιερώνει τα Συμπληρώματα Διατροφής σαν την βασικότερη κατηγορία OTC φαρμακείων, προκαλώντας το ενδιαφέρον και άλλων Ελλήνων εισαγωγέων και διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών να εισέλθουν στο κλάδο.

B_W-AABC-Img14829

Στο ζενίθ της καριέρας του μεταβιβάζει την εταιρεία στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο “SARANTISSA” με ιδιαίτερα επιτυχημένο deal για την αγορά των παραφαρμακευτικών προϊόντων. To 2003 ανανεώνει την επιχειρηματική του δράση με την ίδρυση της “Pharma Center Α.Ε.”, εισάγοντας στην Ελλάδα τη γνωστή αγγλική σειρά “Health Aid Vitamin Supplements”, την πρώτη εταιρεία ανεξάρτητων φαρμακείων της Αγγλίας. Έτσι τοποθετείται πάλι με μεγάλη επιτυχία στα φυσικά συμπληρώματα διατροφής “νέας γενιάς”, δηλαδή συνδυασμούς βιταμινών μετάλλων, με φυτικά συστατικά και προϊόντα ειδικής διατροφής, μετατοπίζοντας ουσιαστικά ο ίδιος την απλή αγορά των φυτικών διατροφικών στην μεγάλη κατηγορία των Συμπληρωμάτων Υγείας καθιερώνοντας και στην Ελλάδα τον διεθνή όρο “Health Supplements της Health Aid”. Η “Pharma Center” αναπτύσσεται δυναμικά και αποτελεί κομβικό Κέντρο Προϊόντων Φαρμακείου με αποκλειστικότητα στη πώληση φυτικών συμπληρωμάτων μόνο από τους φαρμακοποιούς. Η εταιρεία στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην Γλυφάδα Αττικής, που δημιουργήθηκε σαν πρότυπο κέντρο εισαγωγής, υγιεινής αποθήκευσης και διανομής με όλες τις προδιαγραφές φαρμακευτικών σκευασμάτων σε ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, φωτισμού και εξαερισμού με στόχο την κάλυψη των προδιαγραφών του διεθνούς GMP (Good Manufacturing Practice) για την εξυπηρέτηση των 11.000 φαρμακείων όλης της χώρας

Ιδιαίτερο επίτευγμα για εκείνον αποτελεί το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει την “Health Aid Ltd – London – UK”, μία από τις δυναμικότερες εταιρείες Συμπληρωμάτων Διατροφής στην Αγγλία με εξαγωγές σε 60 χώρες Ευρώπης και Αμερικής και παραγωγικές διαδικασίες υψηλών προδιαγραφών, που διασφαλίζουν τη φυτική προέλευση των πρώτων υλών και παρακολουθούν τις διεθνείς εξελίξεις. Θεωρείται πρωτοπόρος του κλάδου των Συμπληρωμάτων διατροφής στην Ελλάδα, γιατί μόνο αυτός πίστευε με ενθουσιασμό στην αναγκαιότητά τους, όταν το σύνολο της αγοράς δεν ήθελε να παραδεχτεί την αξία τους. Έτσι κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των φαρμακοποιών και ακόμα μεγαλύτερο αριθμό καταναλωτών να χρησιμοποιήσουν τα υγιεινά προϊόντα, δηλαδή να ακολουθήσουν την ιδέα των βιταμινούχων συμπληρωμάτων στην καθημερινή τους διατροφή. Εννοείται ότι την διαδικασία αυτή ακολούθησε και ο ίδιος εξαρχής, χρησιμοποιώντας σε καθημερινή βάση ένα μεγάλο μέρος των προϊόντων του, γιατί πιστεύει ότι μαζί με τον προληπτικό και θεραπευτικό ρόλο έχουν και μακροβιοτικό χαρακτήρα. Η “Pharma Center” στηρίζει την επιτυχία της στη σωστή επιλογή συνεργατών με εμπειρία από τον χώρο του φαρμακείου, στις πρωτοποριακές φόρμουλες με λειτουργικότητα και αποτελέσματα και τους δραστικούς συνδυασμούς νέας γενιάς με εξατομίκευση της χρήσης για συγκεκριμένες ανάγκες των καταναλωτών. Επίσης, βασίζεται στην δυναμική εμπορική πολιτική σε θέματα πωλήσεων – προώθησης και merchandising, καθώς και στην ενημέρωση και εκπαίδευση των συνεργατών φαρμακοποιών .

DSC02554

Με την εμπειρία που διαθέτει στο χώρο του, με την εργατικότητα που τον διακρίνει, μεταφέρει το πνεύμα πρωτοπορίας του μέσα από  άρθρα στον τύπο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά με αναφορές και αφιερώματα για τον ρόλο των συμπληρωμάτων υγείας στην αγορά των φαρμακείων, τη σχέση τους με την φαρμακευτική βιομηχανία, την εξέλιξη της συμπεριφοράς των καταναλωτών σαν αντί – marketing, διακρίνοντας τις λειτουργίες από τα φάρμακα, την ανάπτυξης αγοράς διεθνώς και την ελληνική πορεία μέσα στη άνοδο των φαρμακείων και του ρόλου του φαρμακοποιού σαν συμβούλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο,  τη HELEXPO Θεσσαλονίκης, τους Αθλητικούς Συλλόγους κ.ά. Με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Συμπληρωμάτων Διατροφής εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Αγγλία και Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Ένωση), διακρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Υγιεινών Προϊόντων (EHPM) European Health Products Manufacturers, για τον αγώνα καθιέρωσης των συμπληρωμάτων διατροφής στην χώρα μας.

Σε όποια θέση και αν βρεθεί προσφέρει και η χρησιμότητά του πάντα είναι πολύτιμη.   Διετέλεσε Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Επιχειρηματιών Συμπληρωμάτων Διατροφής Σ.Ε.Σ.Δ.Ι., Μέλος στους Φαρμακοποιούς του Κόσμου, στην Εταιρεία Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών (ΟΑΑ). Χόμπι του είναι η αεροβική άσκηση,  το κολύμπι,  η οδήγηση 4Χ4 εκτός δρόμου, η συγγραφή άρθρων για τα Συμπληρώματα Υγείας .  Γλ: Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά – E-Mail: info@pharmacenter.gr