Σλήμαν Ερρίκος

Γερμανός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν

Heinrich-SchliemannΟ Σλήμαν γεννήθηκε στη πόλη Νοϋμπούκοφ. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και έτσι αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει το σχολείο για να εργαστεί σε παντοπωλείο. Τότε αποφάσισε να μεταβεί στη Βενεζουέλα για καλύτερη τύχη και επιβιβάστηκε σε πλοίο ως ναυτόπαις.

Το πλοίο ναυάγησε στη νήσο Τέζελ των Ολλανδικών ακτών και ο Σλήμαν βρέθηκε στο Άμστερνταμ, όπου καταφέρνει να βρει δουλειά σε εμπορικό οίκο. Τότε του δόθηκε η ευκαιρία της συμπλήρωσης της μόρφωσής του.

Θαυμάζοντας όμως από μικρός τις διάφορες ιστορίες της Ελληνικής Μυθολογίας και ιδιαίτερα τα αναφερόμενα στο Τρωικό πόλεμο, σπούδασε στη Πετρούπολη αρχαία και νέα ελληνική γλώσσα, και το 1859 επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα.

Στο Παρίσι όπου και σπούδασε αρχαιολογία. Το 1868 έρχεται ξανά στην Ελλάδα οπότε και παντρεύεται τη Σοφία Εγκαστρωμένου με την οποία απέκτησε την Ανδρομάχη και τον Αγαμέμνονα Σλήμαν.

Το 1870 άρχισε την ανασκαφή της Τροίας, για την οποία και έμεινε στην ιστορία. Στις 30 Μαΐου 1873 μετά από πολλές περιπέτειες έκανε τη μεγάλη ανακάλυψη: Ανάμεσα στα ευρήματα του χώρου που ανέσκαψαν προσωπικά ο Ερρίκος και η Σοφία  υπήρχαν μια ορειχάλκινη ασπίδα, μια χύτρα, ένα αργυρό αγγείο, ένα ορειχάλκινο αγγείο, ένα χρυσό, δύο χρυσά κύπελλα, ένα μικρό κύπελλο από ήλεκτρο, δύο χρυσά διαδήματα, 56 χρυσά σκουλαρίκια και 8.750 χρυσά δαχτυλίδια και κουμπιά.

mikineskastriotou

Τον Αύγουστο του 1876 ξεκίνησε την ανασκαφή στις Μυκήνες κοντά στην Πύλη των Λεόντων και σύντομα έφθασε στα ταφικά συμπλέγματα και την ανασκαφή του Ταφικού Περιβόλου Α΄. Εξαιτίας της αφθονίας των χρυσών αντικειμένων που ανακάλυψε, θεώρησε πως είχε βρει τα σώματα του Αγαμέμνονα, της Κασσάνδρας, της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου.

Ο Σλήμαν πέθανε στη Νάπολη και η σωρός του μεταφέρθηκε στην Αθήνα όπου τάφηκε σε μαυσωλείο που μοιάζει με αρχαίο ελληνικό ναό το οποίο σχεδίασε ο Ερνστ Τσίλλερ.