Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

​Η Παγκόσμια μέρα Ποίησης ξεκίνησε από την Ελλάδα και γιορτάζεται σήμερα Πέμπτη 21 Μαρτίου.

Συγκεκριμένα καθιερώθηκε από μια πρόταση του ποιητή Μιχαήλ Μήτρα προς την Εταιρεία Συγγραφέων το 1998, την οποία μεταβίβασε στην UNESCO το 2000, ο  Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας. Η πρόταση εν τέλει έγινε δεκτή και ο πρώτος εορτασμός έγινε το 2001 στην Ελλάδα.

Με αφορμή τη μέρα αυτή, μια σειρά εκδηλώσεων έχει διοργανωθεί από συλλόγους, συγγραφείς, βιβλιοπωλεία και εκδότες σε όλη τη χώρα.
Πέμπτη 21 Μαρτίου
Αθήνα, κατάστημα Public Συντάγματος, στις 7.30 μ.μ.
Η Εταιρεία Συγγραφέων και τα Public πραγματοποιούν εκδήλωση με θέμα «Ο Καβάφης κι εμείς», με σύντομη εισήγηση από τον Αντώνη Φωστιέρη και αναγνώσεις ποιημάτων του Καβάφη από λογοτέχνες. Θα προβληθούν αποσπάσματα από την ταινία «Όταν ο Καβάφης συνάντησε τον Πεσσόα», του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, ο οποίος θα μιλήσει για τη σκηνοθετική του προσέγγιση.
Αθήνα, Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22), στις 8.00 μ.μ.
 Προσκεκλημένος του Κύκλου των Ποιητών και της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, ο αμερικανός δαφνοστεφής (2010-2014) ποιητής της Πολιτείας Κολοράντο, στο πανεπιστήμιο της οποίας διδάσκει, και φίλος της Ελλάδας David Mason θα διαβάσει ποιήματά του στο πρωτότυπο, ενώ τις ελληνικές μεταφράσεις τους θα διαβάσει ο ποιητής Γιώργος Χουλιάρας.
Αθήνα, βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24), στις 6.00 μ.μ.
Ο Κύκλος Ποιητών και ο «Ιανός» καλούν ανθρώπους του πνεύματος, καλλιτέχνες, αθλητές και δημοσιογράφους να διαβάσουν το ποίημα που αγαπούν, ενώ έλληνες ερμηνευτές τραγουδούν τραγούδια μελοποιημένης ποίησης. Συμμετέχουν οι ποιητές Βαλαωρίτης Νάνος, Δουατζής Γιώργος, Μήτρας Μιχαήλ, Μπούρας Κωνσταντίνος, Παμπούδη Παυλίνα, Ρούβαλης Βασίλης, Ρούβαλης Γιώργος, Σιδηρά Αγγελική, Σιώτης Ντίνος, Τριανταφύλλου Κώστας, ο πεζογράφος Ανδρέας Μήτσου, ο καθηγητής πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς, οι εικαστικοί Έσσλιν Κωνσταντίνος και Ηλιοπούλου Ειρήνη, οι ερμηνευτές Αντωνοπούλου Ρίτα, Ασλανίδου Μελίνα, Δρογώσης Στάθης, Καπαρού Αργυρώ, Καρούνης Ζαχαρίας, Μάνου Αφροδίτη, Μηλιώκας Γιάννης, Μουτσάτσου Αναστασία, Μπάμπαλη Ανδριάνα, Νέγκα Γιώτα, οι ηθοποιοί Νανούρης Γιώργος, Παπαδημητρίου Μάκης, Παπαδημητρίου Μάνια, Περλέγκας Γιάννος, Στάνκογλου Γιάννης, Χαραλαμπίδης Ρένος, οι συνθέτες Ανδρέου Γιώργος και Σιόλας Σταύρος, οι δημοσιογράφοι Αρβανίτης Κώστας και Φλέσσα Βίκυ και συνοδεύουν οι Γιάννης Παπαζαχαριάκης και Γιώργος Παπαχριστούδης.
Αθήνα, Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5)
Έκθεση «Λουλούδια» των EnArtists.
Θεσσαλονίκη, Underground «Εντευκτήριο» (Δεσπεραί 9, περιοχή Διεθνούς Εκθέσεως), στις 8.30 μ.μ.
«Διαβάζοντας και τραγουδώντας Κ. Π. Καβάφη». Ποιήματα του Αλεξανδρινού θα διαβάσουν οι: Ντίνος Χριστιανόπουλος, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Θωμάς Κοροβίνης, Κώστας Βόμβολος, Ελένη Δημοπούλου, Βασίλης Αμαντίδης, Γιώργος Τούλας, Γιάννης Καραούλης (επιτόπου) και Τίτος Πατρίκιος, Δ. Ν. Μαρωνίτης, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Γιώργος Χρονάς (εξ αποστάσεως). Θα προβληθεί η μικρού μήκους (25 λεπτά) ταινία του Σουηδού Καρλ Χένρικ Σβένστεντ «Διαβάζοντας Καβάφη: Ο γέρων ποιητής. 1863-1933». Θα ακουστεί μελοποιημένος Καβάφης από τον Παντελή Θεοχαρίδη (τραγούδι) και τον Γιάννη Φιλιππουπολίτη (πιάνο). Εισιτήριο εισόδου 2 ευρώ.
Θεσσαλονίκη, κατάστημα Public (λεωφ. Τσιμισκή), στις 7.30 μ.μ.
Ποιητές και ποιήτριες της Θεσσαλονίκης απαγγέλλουν ποιήματα. Συμμετέχουν: Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Μαρία Κουγιουμτζή, Χλόη Κουτσουμπέλη, Μαρία Καρδάτου, Άνυ Κουτροκόη, Στέλλα Γεωργιάδου, Πρόδρομος Μάρκογλου, Τόλης Νικηφόρου, Κούλα Αδαλόγλου, Αρετή Γκανίδου, Κατερίνα Καριζώνη και Λένα Λόππα, η οποία συντονίζει το πάνελ. Τις αναγνώσεις συνοδεύει μουσικά με την κιθάρα του ο μουσικός Θεόφιλος Μπίκος.
Καλαμάτα, Public Καλαμάτας, στις 7.30 μ.μ.
Ποιητές και ποιήτριες της Καλαμάτας απαγγέλλουν ποιήματα. Συμμετέχουν: Γιώτα Αργυροπούλου, Ελένη Κοφτερού, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Σαββάκης, Θόδωρος Σταυριανόπουλος, Αριστοτέλης Πετρουλέας, Βασίλης Φλώρος, Μαρία Τσαγκαράκη και Δημήτρης Χιλλ. Συντονίζει ο Θανάσης Παντές.
Παρασκευή 22 Μαρτίου
Αθήνα, Βιβλιοπωλείο art bar Ποιήματα & Εγκλήματα (Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι), στις 7:30 μ.μ.
6ο Φεστιβάλ Ποίησης στα ισπανικά, στα πορτογαλικά και στα λαδίνο. Λατινοαμερικάνικη μουσική και ανοικτό μικρόφωνο για την ανάγνωση της αγαπημένης σας ποίησης και έκθεση βιβλίων λατινοαμερικάνικης και ιβηρικής ποίησης στα ελληνικά στο βιβλιοπωλείο.
Κυριακή 24 Μαρτίου
Αθήνα, Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5)
Η Βιβλιοθήκη της «Ελευθεροτυπίας», το περιοδικό «Μετρονόμος», το ηλεκτρονικό περιοδικό για την ποίηση www.poiein.gr και το διαδικτυακό περιοδικό για το βιβλίο www.diastixo.gr, διοργανώνουν εκδήλωση με απαγγελίες ποιημάτων από ανθρώπους του λόγου και του θεάτρου και μελοποιημένα ποιήματα από μουσικά συγκροτήματα. Συμμετέχει στο μουσικό μέρος η Ομάδα Μουσικής Πρωινής και Βραδινής Επανένταξης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
Ποιητικές προσφορές:Οι εκδόσεις ύψιλον/βιβλία (Τζαβέλλα 15) κλείνουν τον Μήνα της Ποίησης 2013 προσφέροντας 200 ποιητικά βιβλία από 20 διαφορετικούς τίτλους έναντι του συμβολικού αντιτίμου του ενός ευρώ γιορτάζοντας τη μακροχρόνια παρουσία τους στον χώρο της ποίησης.