Νικόλαος Παππάς

Στρατιωτικός (Ναύαρχος) – Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Ν. (Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

Γεννήθηκε στην Κύμη στις 21.07.1930 και έφυγε σήμερα από τη ζωή.

Η οικογένειά του κατάγεται από τα Ψαρά. Ύστερα από την καταστροφή του νησιού από τον τουρκικό στρατό το 1824 εγκαταστάθηκε στην Κύμη της Εύβοιας.

Το 1947 τελείωσε το οκτατάξιο Γυμνάσιο στην Κύμη και φοιτεί στην σχολή δοκίμων από το 1952. Ήταν πτυχιούχος “Ναυτιλίας και κατευθύνσεως σκαφών” στην ανάλογη σχολή του Πόρτσμουθ (Αγγλία).

Τοποθετήθηκε στο αντιτορπιλικό(Α/Τ) “ΙΕΡΑΞ”.
Όντας ακόμα σημαιοφόρος, ήταν κυβερνήτης σε δύο ναρκαλιευτικά. Κυβερνήτης στο υδρογραφικό “ΒΕΓΑΣ”. Τέλεσε Ύπαρχος στην Κορβέτα “Πυρπολητής”.

Επίσης κυβερνήτης σε κανονιοφόρους, αρματαγωγά και στα αντιτορπιλικά “ΛΕΩΝ” και “ΒΕΛΟΣ”.

belos

Το 1973 πρωτοστάτησε στο κίνημα του ναυτικού κατά της δικτατορικής κυβέρνησης της Ελλάδας, ως κυβερνήτης του Α/Τ “ΒΕΛΟΣ”. Έφυγε με το πλοίο του στην Ιταλία όπου, εξόριστος, εργάστηκε σαν πλοίαρχος του εμπορικού ναυτικού.

Ύστερα πήγε στην Αγγλία όπου συνέχισε την αντιστασιακή του δράση. Επέστρεψε στην Ελλάδα 25.07.1974, με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Υπήρξε διοικητής σε πολεμικά σκάφη και του ναυστάθμου της Σαλαμίνας και αρχηγός Γ.Ε.Ν. από το 1982 εώς το 1987.

Υπηρεσιακός Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας σε δυο κυβερνήσεις και αποστρατεύθηκε με τον βαθμό του Ναυάρχου και τον τίτλο του επίτιμου αρχηγού Γ.Ε.Ν. σήμερα, το αντιτορπιλικό “ΒΕΛΟΣ” έχει μετατραπεί σε μουσείο του αντιδικτατορικού αγώνα.

Ήταν Πρόεδρος του “Ελληνικού Νηογνώμονα καθώς και Πρόεδρος Συνδέσμου Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Αντιτορπιλικού “ΒΕΛΟΣ”.

Η βιογραφία του κ. Νίκου Παππά φιλοξενήθηκε στο Who is Who από το 2006 μέχρι και σήμερα.