Μυρτώ Παπαθανασίου

Ερμηνεύοντας μεγάλους ρόλους !

Σοπράνο

340442_290216147704412_938510203_oΕίναι καλλιτεχνική φύση, με σπουδαία φωνή, η αισθαντικότητα το κλασικού ρεπερτορίου, την εμπνέει. Νιώθει έντονα το αίσθημα της δημιουργίας μέσα της, έχει ερμηνεύσει έργα στην όπερα του Παρισιού, του Βερολίνου, της Θεσσαλονίκης. Έδωσε παραστάσεις από τη Ζυρίχη μέχρι το Τόκιο και από το Σίδνεϋ, μέχρι το Άμστερνταμ ερμηνεύοντας μεγάλους ρόλους! Ακολούθησαν βραβεία και έπαθλα…

Γεννήθηκε στη Λάρισα και μόλις γεννήθηκε είχε ένα διαμάντι πάνω της δώρο της φύσης την ωραία και γεμάτη δυνατότητες φωνή της. Το κοινό τη λάτρεψε και την απόλαυσε θαυμάζοντάς την πολλές φορές σε όπερες και παραγωγές. Στη ζωή της συνάντησε πολύ σπουδαίους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί της και είχε δασκάλους και καθηγητές που πίστεψαν σε εκείνη και στις δυνατότητές της σε έναν χώρο τόσο πολύ απαιτητικό όπως το κλασικό τραγούδι.

Αποφασισμένη να δουλέψει σκληρά για να πετύχει το όνειρό της, ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της στο πιάνο, την αρμονία και την αντίστιξη στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας και στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Το 1998 ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τραγούδι, λαμβάνοντας δίπλωμα υποκριτικής και μονωδίας από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με διάκριση, ενώ φοιτά παράλληλα και στο Μουσικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Δεν σταματάει όμως εκεί.

imageΣταθμός στην καριέρα της είναι το γεγονός ότι μεταβαίνει στο Μιλάνο της Ιταλίας με υποτροφία “Αλεξάνδρα Τριάντη” του Συλλόγου “Οι φίλοι της Μουσικής” του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, με καθηγητή τον Ιταλό βαρύτονο Roberto Coviello.

Από παιδί λάτρευε το τραγούδι και τη μουσική τη κλασική. Ξεκίνησε την καριέρα της σε νεαρή ηλικία από την Όπερα Θεσσαλονίκης και το έργο “Il Combattimento di Tancredi e Clorinda” του Monteverdi με τον ρόλο της Marzelline στο έργο “Fidelio”, ενώ ερμηνεύει και άλλους ρόλους στην ίδια σκηνή, όπως τη Monica στο “Medium” του Μenotti, κ.ά.

Αργότερα στο εξωτερικό η σταδιοδρομία της ξεκίνησε από την Όπερα του Μόντε Κάρλο και του Teatro Regio του Τορίνου ως Carolina στον “Μυστικό Γάμο” του Cimarosa, αλλά ερμηνεύει διάφορους ρόλους στο Konzerthaus του Βερολίνου, στην Όπερα Comique του Παρισιού, στην Μεταξένια Σκάλα και στο “Il signor Bruschino” του Ροσσίνι.

Η πορεία της στο εξωτερικό εκτοξεύεται ψηλά καθώς συνεχίστηκε σε διάφορες παραστάσεις στη Τζένοβα, στη Βιέννη, στο Άμστερνταμ, στη Βερόνα, στη Ρώμη, στη Κορούνια, στις Βρυξέλλες, στο Μόναχο, στη Μαδρίτη, στη Μπολόνια, στη Βενετία, στη Ζυρίχη, στο Μπάρι, στο Σίδνεϋ και στο Τόκιο. Το κοινό την καταχειροκρότησε τη δόξασε!

viewimgΠολύ θερμά τη δέχθηκε και το κοινό στην Ελλάδα όπου εμφανίζεται στις παραγωγές του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Το 2010 εμφανίζεται στη νέα παραγωγή του Φάλσταφ ως Αλίτσε.

Ιδιαίτερο επίτευγμα για εκείνη είναι η συνάντηση με τον Φράνκο Τζεφιρέλλι που σημάδεψε την καριέρα της. Έχει ηχογραφήσει το έργο “Il Turco in Italia” και έχουν κυκλοφορήσει DVD με διάφορες παραγωγές στις οποίες έλαβε μέρος.

Διακρίθηκε με διάφορα βραβεία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Έχει λάβει χρηματικό έπαθλο από το Κληροδότημα “Κουκουφλή”.

Χόμπι της είναι ο αθλητισμός, η θάλασσα, η μουσική. Γλ: Ιταλικά, Αγγλικά.