Καρατζάς Νίκος

Επιχειρηματίας – Ιδρυτής της Αλυσίδας Πολιτισμού “Ιανός”

Τελείωσε το Δημοτικό στο Στρατώνι και το Γυμνάσιο στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Από μικρή ηλικία ξεκίνησε τη μελέτη και τη συγγραφή. Εργάστηκε για την συγκρότηση βιβλιοθηκών, δημιούργησε βιβλιογραφίες Ελλήνων και ξένων συγγραφέων και συναναστράφηκε με τους μεγάλους διανοούμενους της εποχής του (Αναγνωστάκης, Ιωάννου, Χριστιανόπουλος, κ.ά.)

Το 1984 άνοιξε το βιβλιοπωλείο “Ιανός”, έναν πρωτοποριακό χώρο στην Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά συνδίαζε τη λογοτεχνία με την εικαστική παρέμβαση, καθώς και με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις ομιλιών, διαλέξεων, συζητήσεων σε θέματα πολιτισμού και φιλοσοφίας. Μετά το 1994 επεκτάθηκε σε άλλα πέντε υποκαταστήματα στην ευρύτερη περιοχή της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ το 2005 διεύρυνε τον κύκλο των δραστηριοτήτων του με το κατάστημα “Ιανός” στο κέντρο της Αθήνας, που έδωσε στην πρωτεύουσα μια νέα ζωή στο χώρο του βιβλίου και του πολιτισμού, όπως κα με την παρουσία του καφέ – χώρου που πολύ γρήγορα έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία συναντήσεων των πιο γνωστών ανθρώπων των Γραμμάτων και της Τέχνης. Το 2008 εισήρθε πιο δυναμικά στον ευρύτερο χώρο της τέχνης με IANOS Αrt Shop, τα οποία διαθέτουν έργα τέχνης και αντικείμενα υψηλής αισθητικής και ποιότητας, καθώς και αντίγραφα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Ακολούθησε η δισκογραφική παραγωγή του με συλλεκτικά μουσικά έργα και εκδόσεις μουσικών βιβλίων με CD

Έχει διατελέσει πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών της Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών

Συγγραφέας των βιβλίων “Οι Ποιητές της Θεσσαλονίκης 1930-80” και “Οι Πεζογράφοι της Θεσσαλονίκης, 1930-80”. Το 2009 εξέδωσε το εορταστικό λεύκωμα για τα 25 χρόνια παρουσίας της αλυσίδας πολιτισμού “Ιανός”, όπου αποτυπώνεται ο καθοριστικός ρόλος του Ιανού στην σύγχρονη ελληνική ιστορία του πολιτισμού με φωτογραφίες και ιδιόχειρες αφιερώσεις από τους πλέον σημαντικούς ανθρώπους της χώρας μας.

E: info@ianos.gr

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της βιογραφίας του (5η έκδοση 2010) εδώ