Ιωάννου Δωροθέα

Managing Director Piraeus Office at The American P & I Club / SCB (Hellas) Inc.
«Επιτυχία σημαίνει η ανατροπή των συμβιβασμών»

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Κατάγεται από το χωριό Πέρα, της Ορεινής Λευκωσίας στην Κύπρο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στη Ν. Υόρκη στο City University of New York – Queens College. Ακολούθησαν σπουδές Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο City και Νομικής στο St. John’s University School of Law.

Εργάστηκε για λίγο ως δικηγόρος στις ΗΠΑ. Κατόπιν ήρθε στην Ελλάδα όπου εργάστηκε αρχικά σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα στον τομέα του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Μετά εργάστηκε σε δικηγορικό γραφείο στον Πειραιά στον τομέα του Ναυτιλιακού Δικαίου. Το 1998 ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Allied Insurance Brokers Ltd. ως διευθύντρια του νομικού τμήματος (Head of Claims and Legal Department) καλύπτοντας όλο το φάσμα θεμάτων σχετικών με τη ναυτιλία.

Το 2005 έγινε Claims Εxecutive της εταιρείας Shipowners Claims Bureau Hellas Ltd. στην Ελλάδα. To 2009 όταν άνοιξε τα πρώτα γραφεία στην
Ελλάδα το The American Club, έγινε managing director και νομικός εκπρόσωπος αυτής της εταιρείας. Η American Steamship, ιδιοκτήτες Αμοιβαίας Προστασίας και αποζημίωσης Association, Inc (η American
Club) ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το 1917 και είναι η μόνη αμοιβαίας προστασίας και αποζημίωσης λέσχη που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι η πρώτη γυναίκα στο Executive Committee της εταιρείας. Tο περιοδικό “Elnavi” την περιγράφει ως εξής: “Είναι δύσκολο στην κρίση να μιλά κανείς για επιτυχία. Αλλά υπάρχουν κάποιοι εμπνευσμένοι άνθρωποι που σε πείθουν με στέρεα επιχειρήματα ότι ακόμη και η κρίση μπορεί να
αναδειχθεί σε “φυτώριο” ευκαιριών και δυνητικό πεδίο επαγγελματικής και προσωπικής επιτυχίας. Ένα τέτοιο άτομο, συγκροτημένο, αεικίνητο, γελαστό, που κινείται με ταχύτητα ανεμοστρόβιλου, είναι η Δωροθέα Ιωάννου. Ακούραστη, εργασιομανής, απαιτητική, δημιουργική, επιτυχημένη, καταξιωμένη, αναδείχθηκε μέσα από κρίσεις και πέτυχε να μετατρέψει τα αρνητικά πρόσημα της ζωής της σε θετικά, σκεφτόμενη ότι “επιτυχία σημαίνει η ανατροπή των συμβιβασμών”.

Συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη της δυναμικότητας της γυναίκας στον ναυτιλιακό χώρο μέσω της Οργάνωσης Women’s International Shipping & Trading Association (WISTA) Hellas, όπου και διατελεί χρέη αντιπροέδρου.