Παγκόσμια Ημέρα Jazz

H UNESCO (ο οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα) ανακήρυξε την 30η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Τζαζ Μουσικής, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του οργανισμού τον Νοέμβριο του 2011 στο Παρίσι.

Σκοπός του εορτασμού είναι «να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές». Η πρωτοβουλία ανήκει στον διάσημο αμερικανό τζαζίστα Herbie Hancock και πρέσβη καλής θελήσεως της UNESCO, ο οποίος χαρακτήρισε την τζαζ «φωνή ελευθερίας».

Η 30η Απριλίου επιλέχτηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ, επειδή συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Μήνα της Τζαζ, που εορτάζεται κάθε Απρίλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποτελούν τη γενέθλια χώρα της τζαζ μουσικής. Η τζαζ δεν έχει γεωγραφικά όρια. «Αν και γεννήθηκε στις Η.Π.Α., ανήκει σε όλο τον κόσμο» αναφέρει στο μήνυμά της η UNESCO, και κλείνει με τη φράση «Η τζαζ ενώνει τους ανθρώπους, τους πολιτισμούς και τον κόσμο».

Ο θρύλος της τζαζ, Miles Davis, έλεγε ότι αυτή η μουσική είναι «ο ήχος ενός χαμένου χτύπου της καρδιάς, της κομμένης αναπνοής, ενός ξαφνικού χαμόγελου».

https://www.youtube.com/watch?v=zqNTltOGh5c
https://www.youtube.com/watch?v=m5TwT69i1lU
https://www.youtube.com/watch?v=nelBb8R-BP0
https://www.youtube.com/watch?v=o7HVjngoUZw