Γιάννακα Κατερίνα

Ζωγράφος – Κεραμίστρια
Χαρά και ευφορία αποπνέει η τέχνη της!

Γεννήθηκε στη Λάρισα το 1954 απ’ όπου και κατάγεται. Η έμφυτη και πλούσια καλλιτεχνική της φύση, την οδήγησε στην εικαστική τέχνη, γι’ αυτό ολοκληρώνοντας τις εγκύκλιες σπουδές της στη Λάρισα, εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  από την οποία αποφοίτησε το 1980. Μαθήτευσε στα εργαστήρια των σημαντικότερων Ελλήνων δασκάλων, όπως ζωγραφικής του Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας με τον Β. Βασιλειάδη και ψηφιδωτό με τον Γ. Κολέφα. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο μοντέρνο ψηφιδωτό στην Ραβέννα Ιταλίας.

Προέρχεται από οικογένεια με σημαντική  εμπορική δραστηριότητα στη Λάρισα. Ο παππούς Γιώργος ήταν έμπορος, ο παππούς Δημήτρης ήταν έμπορος και ξενοδόχος. Ο πατέρας της υπήρξε ιδιαίτερα καινοτόμος και δημιουργικός, καθώς είχε την πρώτη έκθεση αυτοκινήτων στην πόλη, ενώ ένας πρόγονός της έφερε τα πρώτα ποδήλατα και φορτηγά στην Λάρισα κατά τον μεσοπόλεμο. Η μητέρα της υπήρξε αρωγός και στενός συνεργάτης στις δραστηριότητες του πατέρα της. Αδελφή της είναι η Ελισάβετ, καθηγήτρια Γαλλικών.

Kατά την διάρκεια της καριέρας της σημειώνει μια αξιόλογη πορεία με καινοτόμες ιδέες και διακρίσεις. Υπήρξε καθηγήτρια καλλιτεχνικών στην μέση εκπαίδευση, υπηρετώντας στην Ιστιαία, Κηφισιά και Αίγινα από το 1981 έως το 2004 απ’ όπου όπου και παραιτείται. Στη συνέχεια δημιούργησε το εργαστήριο της στην Αίγινα, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα. Το 2005 ασχολείται για πρώτη φορά με την κεραμική. Η πρώτη της κεραμική έκθεση γίνεται το 2006 στο Ναύπλιο, το 2008 στην Γκαλερί “Σκουφά”,  το 2009, 2010 και 2012 στην Αίγινα. Το 2012 βραβεύεται με τον 2ο Έπαινο και το 2013 με το 1ο Πανελλαδικό βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ). Το 2014 εκθέτει στην Γκαλερί “Ε. Μαρνέρη” στην Αθήνα. Το ζωγραφικό της έργο έχει παρουσιαστεί σε δέκα ατομικές εκθέσεις έως σήμερα. Η δημιουργικότητά της δεν περιορίζεται στον τομέα της κεραμικής. Στην αρχή της πορείας της  έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος  σε συνεργασία με την Ιωάννα Παπαντωνίου στο θέατρο .

Το ιδιαίτερο επίτευγμά της είναι η ζωγραφική της, που είναι κυρίως ανθρωπομορφική. Δημιουργεί έντονες συναισθηματικές ατμόσφαιρες, ασχολούμενη κυρίως με τις ψυχολογικές καταστάσεις των μοντέλων της (υπαρκτά ή φανταστικά), ενώ στην κεραμική εκφράζεται μέσα από μια πιο γήινη, ζωντανή και χαρούμενη ματιά. Τα κεραμικά της είναι χρηστικά και επιδιώκει το αντικείμενο να δημιουργεί ευφορία και χαρά στον χρήστη.

Γράφει κατά καιρούς ποιήματα (ανέκδοτα) και βρίσκεται υπό εξέλιξη η βιογραφία της, ως πράξη βαθιάς ενδοσκόπησης, έρευνας και απολογισμού.

Χόμπι της είναι η ενασχόληση με τα ζώα, τον κήπο και τα δένδρα στο κτήμα της στην Αίγινας, τα ταξίδια και τα χειροποίητα αντικείμενα – Γλ.: Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά – E-Mail: katerinag12345@gmail.com ■