Δρ. Γιώργος Σαμέλης

 Mε επίκεντρο τον άνθρωπο!
Είναι ιατρός παθολόγος, ογκολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών,  διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής & Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955.   Το έργο του επικεντρώνεται στην έρευνα και την ενημέρωση για την ανεύρεση νέων μοντέλων αντιμετώπισης ασθενειών.  Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Κατάγεται από ιστορική οικογένεια με ένδοξο παρελθόν και αγώνες στις δύσκολες στιγμές της πατρίδας . Ο παππούς του,  Γεώργιος Σαμέλης, ήταν  αγωνιστής στους βαλκανικούς πολέμους. Ο πατέρας του, Φώτιος Σαμέλης, υπήρξε αγωνιστής στο αλβανικό μέτωπο και έχει παρασημοφορηθεί  με το μετάλλιο Ανδρείας και του Τάγματος του Φοίνικα.

Αφού φοίτησε σε δημοτικά σχολεία της Νέας Χαλκηδόνας και της Νέας Φιλαδέλφειας καθώς και στο Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστήμιου Αθηνών, το 1973 απέκτησε το πτυχίο της Γαλλικής Φιλολογίας Superieure III και ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Montpellier. Αποφοίτησε το 1980 από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Την περίοδο 1980 – 1982 υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία. Παράλληλα, ξεκίνησε ειδικότητα παθολόγου στην Α’ Παθολογική Κλινική του 251 ΓΝΑ. Από το 1982 έως το 1983 έκανε αγροτικό ιατρείο στο Δρέπανο Κοζάνης. To 1984 συνέχισε την ειδικότητα παθολόγου στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Αγία Ελένη, την οποία ολοκλήρωσε το 1986. Την περίοδο 1992 – 1993 έκανε ειδικότητα ογκολόγου στους Άγιους Αναργύρους. Το 1993 – 1995 πήγε για μετεκπαίδευση στο Free University of Amsterdam όπου έκανε Κυτταροκαλλιέργειες και έρευνα στην ογκολογία και στην συνέχεια στο Gustave Roussy για έρευνα και  εφαρμογές στην κλινική ογκολογία. Το 1996 έγινε Διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

samelis1

Kατά τη διάρκεια της καριέρας του εργάζεται ακούραστος και με επιμονή πρωτοπορεί δημιουργικά από όποια θέση κι αν βρίσκεται με σκοπό το κοινό καλό και με επίκεντρο τον Άνθρωπο.  Από το 1986 ως το 1990 έκανε εφημερίες ως παθολόγος στο Θεραπευτήριο “Υγεία”. Το 1987 άρχισε να εργάζεται σαν ειδικός παθολόγος στο Ταμείο των ΗΣΑΠ. Το 1989 διορίστηκε στην 1η Θεραπευτική Κλινική του ΙΚΑ στην Πεντέλη. Το 1990 έγινε Επιμελητής Β’ του ΕΣΥ στην Κρατική Παθολογική Κλινική του Ιπποκρατείου. Από το 1992 συμμετείχε στην ίδρυση και οργάνωση της Μονάδας Ογκολογίας του Ιπποκρατείου και το 1997 με την δημιουργία του τμήματος έγινε Επιμελητής Α’. Το 2005 αναλαμβάνει αναπληρωτής Διευθυντής της Μονάδας Ογκολογίας του Νοσοκομείου και από το 2011 είναι Διευθυντής στην ίδια μονάδα.

Ιδιαίτερο επίτευγμα αποτελεί  το γεγονός ότι από το 2013 διετελεί Πρόεδρος της Ελληνικής & Διεθνούς Εταιρείας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών. Ιδρύθηκε  από μία ομάδα ιατρών και επιστημόνων υγείας με στόχο την επιστημονική ενημέρωση γύρω από τα νέα μοντέλα θεραπευτικής προσέγγισης ασθενειών (όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, οι ψυχικές παθήσεις, οι οφθαλμοπάθειες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κ.α.) μέσω της μεταφραστικής έρευνας, της  νανοτεχνολογίας, της νανοϊατρικής του COMPARE προγράμματος του NCI αλλά και άλλων προηγμένων ανακαλύψεων από διάφορες επιστήμες. Γνωρίζοντας την μοριακή υπογραφή του κάθε ασθενούς μελλοντικά θα του χορηγούνται κατάλληλες στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες θα δρουν μόνο στα παθολογικά κύτταρα.

samelis5

Η ανακάλυψη αυτών των μοριακών μονοπατιών που οδηγούν στη ασθένεια, θα επιτρέψει μελλοντικά την ανακάλυψη φαρμάκων (μοριακών βιοδεικτών) που εμποδίζουν αλλά και προλαμβάνουν την εκδήλωση της.  Αυτό θα έχει ως συνέπεια την Οικονομία στο χώρο της Πρόληψης, της Διάγνωσης αλλά και της Θεραπείας για κάθε ασθένεια, με συνέπεια την αποτελεσματικότητα και την Οικονομία στη Υγειονομική Περίθαλψη.  Η εταιρεία  με την ίδρυση του Ελληνικού Ινστιτούτου Εξατομικευμένων Θεραπειών έχει ως στόχο τη διενέργεια επιστημονικών, εκπαιδευτικών ημερίδων ή/και διημερίδων με σκοπό την ενημέρωση των διαφόρων ειδικοτήτων (ογκολόγοι, καρδιολόγοι, διαβητολόγοι, ψυχίατροι κτλ.).  Παράλληλα με αυτό σκοπεύει και στην ενημέρωση των κοινωνικών ομάδων σχετικά με τις νέες στοχευμένες εξατομικευμένες θεραπείες βάση του γονιδιακού profile του κάθε ασθενούς αλλά και της ασθένειας του.

samelis2

Είναι δραστήριος και πολυγραφότατος. Έχει  γράψει μια σειρά από επιστημονικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα έντυπα (πάνω από 80) και πάνω από 50 συμμετοχές με κεφάλαια σε ιατρικά βιβλία καθώς και εκλαϊκευμένα άρθρα σε ελληνικά περιοδικά. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 150 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Από το 2013 είναι Διευθυντής σύνταξης της επιστημονικής έκδοσης “International Journal of Molecular Signature” της Ελληνικής και Διεθνούς Εταιρίας Μοριακά Στοχευμένων Εξατομικευμένων Θεραπειών.  Διακρίθηκε σαν μέλος Συνεργαζόμενης Ογκολογικής Ομάδας.

Επιπλέον διετέλεσε ταμίας  του Δ.Σ. της Εταιρίας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας. Διατελεί αντιπρόεδρος  του Δ.Σ. της Εταιρίας Υποστήριξης Αγωγής Στόματος στον Ογκολογικό Ασθενή, είναι μέλος του Ι.Σ.Α., της Εταιρίας Προληπτικής Ιατρικής, της Εταιρίας Ευρωπαίων Ογκολόγων, της American Society of Clinical Ongology, της EORTC, του NDDO, της Εταιρίας Μελέτης Ήπατος, της American Association of Cancer Research καθώς και άλλων επιστημονικών εταιριών.

Χόμπι του είναι η χειμερινή κολύμβηση, η κηπευτική, τα εικαστικά, η  κλασσική μουσική, τα ταξίδια και οι εκδρομές . Γλ: Ελληνικά, Γαλλικά, Αγγλικά – E-Mail: gsamelis@otenet.gr – Ιστοσελίδα: www.mtpt.gr ■

afisasamelis3