Χάρης Βαφειάς

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ. της StealthGas Inc.

Φοίτησε στο City University Business School στο City του Λονδίνου το 1999, πήρε πτυχίο Διοικητικής Επιστήμης και στη συνέχεια απέκτησε, από το Metropolitan University το 2000, Master Ναυτιλίας, Εμπορίου και Μεταφορών.

Πριν ακόμα τελειώσει το Master ιδρύει την Stealth Maritime και προβαίνει στην αγορά ενός πλοίου Aframax του 1980, το κόστος του οποίου ανερχόταν στα 4 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, η Stealth Maritime εκμεταλλευόμενη την αγορά και το γεγονός ότι οι τιμές των crude oil tankers ήταν εξαιρετικά χαμηλές, ανανεώνει το στόλο της με έμφαση στα πλοία Afromax. Το 2003 αναδεικνύεται ως μια από τις μεγαλύτερες πλοιοκτήτριες εταιρείες πλοίων VLCC’s έχοντας στη διαχείριση της 7 Aframax, 2 Panamax και 6 VLCC’s. Την επόμενη χρονιά, το 2004 πραγματοποιεί ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό βήμα με την πώληση 11 πλοίων της Stealth με εντυπωσιακό καθαρό κέρδος. Η επιτυχημένη αυτή πώληση οδήγησε την οικογένεια του να του αναθέσει την διαχείριση του 25% των κερδών.

Μετά τη μελέτη της αγοράς και των τύπων των πλοίων αποφάσισε να επενδύσει στη αγορά πλοίων μεταφοράς υγραερίου. Τον Δεκέμβριο του 2004 ιδρύθηκε η StealthGas και μετά από 10 μήνες τον Οκτώβριο του 2005, εισήλθε στο χρηματιστήριο του NASDAQ, συγκεντρώνοντας 116 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν η πρώτη εισηγμένη εταιρεία υγραερίου στο χρηματιστήριο και ο ίδιος ο νεότερος σε ηλικία Διευθύνων Σύμβουλος εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρείας στον κόσμο. Η Stealth Gas τριπλασίασε τον στόλο της μέσα σε 9 μήνες από την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο και από 9 πλοία έφτασε στα 28. Σήμερα διαθέτει ένα στόλο 50 πλοίων LPG και αποτελεί περίπου το 14% του παγκόσμιου στόλου σε πλοία LPG από 3000 μέχρι 8000 cbm. Η Stealth Gas τροφοδοτεί με αέριο αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, Αφρική κ.ά.

vafeias2

Το 2003 ιδρύθηκε η BBT (Brave Bulk Transport) με αρχικό κεφάλαιο 500 χιλιάδες δολάρια, με κεντρικά γραφεία στην Αυστραλία. Μέσα σε ένα χρόνο γίνεται μια από τις μεγαλύτερες προμηθεύτριες εταιρείες στον κόσμο σιτηρών. Σήμερα η BBT έχει ναυλώσει πάνω από 100 φορτηγά πλοία τύπου Panamax και Handymax, ελληνικά και ξένα, τα τελευταία 3 χρόνια. Η Brave Maritime Co έχει στην ιδιοκτησία της 4 bulk carriers. Πούλησε συνολικά 15 φορτηγά πλοία εκμεταλλευόμενη τις υψηλές τιμές των πλοίων.

Διαβάστε περισσότερα για τον κ. Χάρη Βαφειά εδώ