Αλεξιάδου Γενοβέφα

Χημικός – Διαιτολόγος – Συγγραφέας & Εκδότρια Βιβλίων Μαγειρικής

Γεννήθηκε στο Βόλο.

Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου γνώρισε το σύζυγό της και τον παντρεύτηκε στα 24 της χρόνια. Το 1984 παρακολούθησε μαθήματα Διαιτολογίας σεμινάρια διακόσμησης και παρουσίασης φαγητού, καθώς και ξένες κουζίνες, όπως Ινδική, Κινεζική, Μεξικάνικη κ.ά. στο Πανεπιστήμιο του Barkley στην Καλιφόρνια (Η.Π.Α.). Είναι πολυγραφότατη με τα βιβλία της έχουν πουλήσει περισσότερα από 3.000.000 αντίτυπα στην Ελλαδα και στο εξωτερικό και ο εκδοτικός της οίκος να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 100 μεγαλύτερους παγκοσμίως, στον εξειδικευμένο χώρο της γαστρονομίας. Θέλοντας να μοιραστεί τις γνώσεις της με χιλιάδες συνανθρώπους που έχουν ενδιαφέρον και αγάπη για τη μαγειρική, το 1990 ξεκίνησε τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις από την καθημερινή εκπομπή του ΑΝΤ-1 “Πρωινός Καφές”. Στην Ελλάδα τής έχει δοθεί ο τίτλος της Εθνικής Μαγείρισσας. Το 1993 ξεκίνησε τη λειτουργία ενός καταστήματος ειδών κουζίνας, που προσέφερε στην Ελληνίδα νοικοκυρά πρωτοποριακά σκεύη, καθώς και τις πλέον σύγχρονες ηλεκτρικές μικροσυσκευές, απαραίτητες σε κάθε κουζίνα. Η αγάπη και η ανταπόκριση του κόσμου έστεψε και αυτή την επιχειρηματική της ενέργεια με τεράστια επιτυχία. Η επιχείρηση εξαπλώθηκε με το σύστημα franchising και σήμερα αποτελεί μια μεγάλη αλυσίδα που απαριθμεί 26 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Την αλυσίδα καταστημάτων Vefa’s House διευθύνει επάξια η μεγάλη της κόρη Άντζυ Αλεξιάδου μαζί με το σύζυγο της Γιάννη Ντόντορο, έχοντας κατορθώσει να αποκομίσει ένα εντυπωσιακό μερίδιο αγοράς στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό χώρο του εμπορίου. Το 1998 ξεκίνησε η συνεργασία της με τις Εκδόσεις Λυμπέρη με την κυκλοφορία μιας σειράς θεματικών βιβλίων με τίτλο “20 καλύτερες συνταγές για …”. Την ίδια χρονιά η σειρά βραβεύθηκε από το “Gourmand World Cookbook Awards” ως η καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία Best Cookbooks, Tied to Television. Το 1997 και το 1999 ήταν επίτιμη προσκεκλημένη της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες του χώρου, για το Tasting Australia. Το 1999 η συνταγή της Ασημένια σαρδέλα από το βιβλίο της Sunny Mediterranean Cuisine κερδίζει silver award για την καταπληκτική φωτογράφησή της. Κατά καιρούς έχει τιμηθεί με διεθνή βραβεία. To 2000 τιμήθηκε στο Perigeaux με το “Special Prize for Best Culinary Business Professional”. Τον Οκτώβριο του 2001 το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τίμησε το συγγραφικό της έργο στο χώρο της γαστρονομίας, κατατάσσοντάς την στους μεγάλους ΄Ελληνες συγγραφείς. Τον Απρίλιο του 2002 κρίνεται υποψήφια από το Ι.Α.C.P. για το βραβείο AWARD OF EXCELLENCE στην κατηγορία “Life Time Achievement” επελέγη φιναλίστ. Το 2003 βραβεύθηκε με το LEADERS of the YEAR AWARD, Business Woman of the Year. To 2004 και 2005 στο διαγωνισμό της πιο επιτυχημένης γυναίκας επιχειρηματία, του περιοδικού “LIFE & STYLE”, οι αναγνώστες
του τη βράβευσαν και πάλι ως Business Woman of the Year. Τον Δεκέμβριο του 2007 τιμήθηκε με Honorary Doctorate από το Yorker International University, για την λαμπρή επαγγελματική της σταδιοδρομία. Είναι μέλος του International Association of Culinary Professionals.

Η βιογραφία της κ. Αλεξιάδου φιλοξενείτε στις σελίδες της 3ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2008 μέχρι και σήμερα.