Ηλίας Ζέγγελης

Καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Architectural Association School of Architecture, του Πανεπιστημίου του Ντύσσελτοφ, της Ακαδημίας Αρχιτεκτονικής της Ελβετίας.

Σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Architectural Association School of Architecture του Λονδίνου, και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το έτος 1961.

Από το 1961 έως το 1971 εργάστηκε για τους αρχιτέκτονες Douglas Stephen and Partners (Λονδίνο) ενώ ταυτόχρονα δίδασκε στην Architectural Association υπό τον Hermann Senkowsky. Κύριο έργο του υπήρξε η διδασκαλία.

Έχει διδάξει επί σειρά ετών στα Πανεπιστήμια UCLA του Λος Άτζελες, Princeton Yniversity, Α.Ι.Ι. του Σικάγο, Cyracuse University, κ.ά.

Από το 1971 έως το 1975 συνεργάστηκε με διάφορους αρχιτέκτονες από το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη (George Candilis, Michael Carapetian, Aristides Romanos, Rem Koolhaas, O.M. Ungers και Peter Eisenman).
Από το 1987 συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα και σύζυγό του, Eleni Gigantes, με την οποία διατηρεί το γραφείο “Gigantes Zenghelis Architects” και έχουν αναλάβει ειδικές υποθετικές μελέτες για την πόλη, και αναθέσεις όπως το γνωστό συγκρότημα “Hans am Checkpoint Charlie” στο Βερολίνο.

Διακρίθηκε στη Σχολή καθώς εισήγαγε τη ριζοσπαστική πρωτοπορία στο πρόγραμμα σπουδών. Έγινε περισσότερο γνωστός με τη δουλειά του στα πλαίσια του Office for Metropolitan Architecture (OMA) που ίδρυσε με τον Rem Koolhaas, ο οποίος υπήρξε φοιτητής του.

Αρκετά από τα ζωγραφικά έργα που επεξεργάστηκε μαζί με τη Zoe Zenghelis προκειμένου να εικονογραφηθούν οι προτάσεις του ΟΜΑ, έχουν συμπεριληφθεί στη συλλογή “Art and Design” του MOMA της Νέας Υόρκης.

Πλήθος δημοσιεύσεων και μελετών σχετικά με καινοτόμες προτάσεις για τις μητροπόλεις του κόσμου έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Μέλος του Architectural Association και του Α.Ρ.C. (Architectual Registration Council).