Πατουλίδου Βούλα

Χρυσή ολυμπιονίκης, τ. αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με βαθμό υποπλοιάρχου

“Για την Ελλάδα ρε γαμώτο”!

Γεννήθηκε στον  Τριπόταμος Φλώρινας, το 1965 και διαμένει στην οδό  Ολυμπιονίκη Βούλας Πατουλίδου 6, 55236 Πανόραμα Θεσσαλονίκης .  Μια οδός που φέρει το όνομά της!

Πρόκειται για μια αθλήτρια με πολλές διακρίσεις.  Ξεχώρισε  στους Μεσογειακούς Αγώνες στη Λαττάκεια. Επί σειρά ετών είναι πανελληνιονίκης στα 100μ. με εμπόδια και στο άλμα εις μήκος. Το 1991 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4×100μ. και στους 11ους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αθήνα. Το 1990 κατέκτησε το μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια στους Βαλκανικούς Αγώνες της Κωνσταντινούπολης. Το 1991 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. στους 11ους Μεσογειακούς Αγώνες στην Αθήνα.  Το 1992 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. με εμπόδια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με τον Χρυσό Σταυρό Τάγματος Τιμής για την προσφορά της στην Ελλάδα και το Ολυμπιακό Κίνημα. Τιμήθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών με ειδικό έπαθλο. Τιμήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την συνεισφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό. Το 2004 βραβεύτηκε από την Unesco για την προσφορά της στον αθλητισμό και την παιδεία.

Το Δημοτικό Σχολείο το τελείωσε στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, το Γυμνάσιο στα Γρεβενά και το Λύκειο στη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτος και πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Η καριέρα της έχει μια πορεία σημαντική. Έχει πάνω από 21 χρόνια ενασχόλησης με τον αθλητισμό, και για 14 χρόνια ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού με βαθμό υποπλοιάρχου. Επί 10 συνεχή έτη παρουσίαζε αθλητική εκπομπή στο κρατικό ραδιόφωνο ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Τώρα είναι Τομεάρχης Προαγωγής Εθελοντισμού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Σε πανηγυρική τελετή παρουσίασε το επίσημο σήμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Ο χώρος της πολιτικής δεν την άφησε αδιάφορη. Το 2006 πολιτεύεται διεκδικώντας την Νομαρχία Θεσσαλονίκης, το 2007 παραιτείται και εντάσσεται ως διοικητικό μέλος και τομεάρχης προαγωγής εθελοντισμού στον Ερυθρό Σταυρό. Έχει επισκεφτεί περισσότερα από 1000 σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης με στόχο την ενθάρρυνση των νέων και την συμμετοχή τους στον εθελοντισμό ως πράξη ευαισθητοποίησης των ίδιων.

Είναι δραστήρια, μετά την κατάκτηση της ολυμπιακής νίκης αισθάνθηκε την ανάγκη να καταγράψει και να εκδώσει βιβλίο με τίτλο “Έκρηξη Ψυχής”, το οποίο σκιαγραφεί την πορεία της ζωής της. Συμμετέχει με άρθρο στο επιστημονικό βιβλίο των Αμερικανικών Αθλητικών Ψυχολόγων Ζ. Τέιλορ και Γουίλσον, με θέμα “Η αυτοπεποίθηση του Ολυμπιακού αθλητή”. Επίσης, συμμετείχε με άρθρο στο ετήσιο λεύκωμα των Εκπαιδευτηρίων Δούκα. Το 1992 συμμετείχε ως ομιλήτρια στο Παναμερικανικό Συνέδριο των ΑΧΕΠΑΝΣ. Υπήρξε  ομιλήτρια στο Συνέδριο Αθλητικής Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Επίσης, συμμετείχε  σε διάφορες εκδηλώσεις της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και προσωπική εμπειρία”.

Είναι μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Πρόεδρος της επιτροπής “Γυναίκα και Αθλητισμός”, ενώ διετέλεσε πρέσβειρα επικοινωνίας αθλητισμού του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ολυμπιονικών. Είναι μέλος της Επιτροπής συγκρότησης, διαφύλαξης και προώθησης του Ολυμπισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού –

Χόμπι της ο αθλητισμός – Γλ.: Αγγλικά, Γερμανικά – E-Mail: patoulidouvoula@yahoo.gr

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας (2013, 8η έκδοση) εδώ