Λιγνάδης Δημήτριος

 

Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι Μικρασιατικής καταγωγής. Ο παππούς του Δημήτρης Λιγνάδης υπήρξε στη Σμύρνη αρχιτέκτων, εκδότης και δάσκαλος απαγγελίας. Ο πατέρας του, Τάσος Λιγνάδης, ήταν εκπαιδευτικός, ιστορικός ερευνητής, κριτικός θεάτρου και επιφυλλιδογράφος σε εφημερίδες με τελευταία την “Καθημερινή”. Γνωστά έργα του είναι η φιλολογική ανάλυση στο “Άξιον Εστί” του Ελύτη, τα “Θεατρολογικά Ι. & ΙΙ.”, “το Ζώον και το Τέρας” κ.ά.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη, της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών ως ηθοποιός με το Εθνικό Θέατρο και στη συνέχεια με ιδιωτικούς θιάσους, ερμηνεύοντας πολλούς ρόλους του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου – με αξιοσημείωτη παρουσία στις παραστάσεις αρχαίου δράματος – δίπλα σε κορυφαίους ηθοποιούς και σκηνοθέτες. Από το 2001, παράλληλα με την υποκριτική, σκηνοθετεί. Έχει εργαστεί ακόμη σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Διετέλεσε καθηγητής στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διευθυντής της Νέας σκηνής του Εθνικού Θεάτρου και είναι επι σειρά ετών καθηγητής Υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στην οποία από το 2007 είναι Αναπληρωτής Διευθυντής Σπουδών. Έχει διδάξει σε σεμινάρια και έχει δώσει διαλέξεις σε πολιτιστικούς οργανισμούς και ιδρύματα της χώρας μας. Υπήρξε επί σειρά ετών υπεύθυνος των ομίλων θεάτρου του Αρσακείου Ψυχικού, καθώς και του Κολλεγίου Αθηνών. Επιμελείται και διασκευάζει τα έργα, στα οποία συμμετέχει.Μέλος του Σωματείου Ηθοποιών και του Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης και Εφαρμογών Αρχαίου Δράματος.

H βιογραφία του κ. Λιγνάδη φιλοξενείται στις σελίδες της 4ης έκδοσης του Who is Who που κυκλοφόρησε το 2009 μέχρι και σήμερα.