Κωνσταντινίδης Κωσταντίνος

Ιατρός – Χειρουργός Ουρολόγος – Τακτικός Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Κολλέγιο Αθηνών. Το 1973 εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1979. Το διάστημα 1979-81 υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία και κατόπιν εκπλήρωσε την Υπηρεσία Υπαίθρου στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 1982 εργάστηκε ως Honorary Clinical Assistant στο Αγγειοχειρουργικό Τμήμα του Brompton Hospital στο Λονδίνο. Από το 1984 έως το 1987 έκανε ειδικότητα Ουρολογίας στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τον Ιανουάριο του 1989 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό “Αριστα”. Το θέμα της Διδακτορικής του Διατριβής ήταν “Η συμβολή της ουρητηροσκόπησης και των υπερήχων στον κατακερματισμό των ουρητηρικών λίθων”. Από τον Απρίλιο του 1987 έως τον Νοέμβριο 1988 εργάστηκε ως Εσωτερικός Βοηθός Ουρολογίας στη Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική της Ζυρίχης υπό τον Καθηγητή κ. D. Hauri, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωσωματική λιθοτριψία, στις ριζικές κυστεοπροστατεκτομές, στις εγκρατείς ειλεοκύστεις και στην ανδρική ανικανότητα και το 1993 έγινε Fellow του European Board of Urology

Από τον Δεκέμβριο του 1988 έως τον Δεκέμβριο του 1989 εργάστηκε ως άμμισθος συνεργάτης στη Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο και από τον Ιανουάριο του 1990 έως τον Οκτώβριο του 1991 ως Eπιμελητής Β’ του ΕΣΥ στη Πανεπιστημιακή Ουρολογική Κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο υπό τον Καθηγητή κ. Κ. Δημόπουλο. Το 1991 εξελέγη Λέκτορας Ουρολογίας στην ίδια κλινική, κατόπιν Επίκουρος, και από το 2002 κατέχει τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή Ουρολογίας. Από το Σεπτέμβριο του 2008 είναι Διευθυντής Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής. Τον Απρίλιο του 2009 εκλέγεται παμψηφεί τακτικός Καθηγητής Ουρολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει σε 14 κλινικά και εργαστηριακά πρωτόκολλα, με σημαντικότερο το πρωτόκολλο εντοπισμού νέων καρκινικών δεικτών για τον καρκίνο του προστάτη με τη χρήση state – of – the – art πρωτεομικών μεθόδων, μέσα από τη συνεργασία με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχει διατελέσει Ειδικός Γραμματέας (1991-2000) και Γενικός Γραμματέας (2001 -2008) των Αθηναϊκών Ουρολογικών Ημερών (το μακροβιότερο και πολυπληθέστερο ετήσιο Ουρολογικό Συνέδριο στην Ελλάδα), όπου από το 2009 είναι Πρόεδρος και συνδιοργανωτής του εν λόγω Συνεδρίου. Υπήρξε ενεργό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Λαϊκού Νοσοκομείου (1996-2003), από τον Νοέμβριο του 2008 είναι Διευθυντής του Χειρουργικού Τομέα του Λαϊκού Νοσοκομείου, καθώς επίσης και τακτικό μέλος της Επιτροπής Εγκρίσεων Εξωσωματικής Λιθοτριψίας του Υπουργείου Υγείας (1999, 2000). Επιπλέον, από το 1989 έως και σήμερα είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση 5ετών φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ έχει διατελέσει επιβλέπων μέλος και μέλος τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής για την εκπόνηση 25 διδακτορικών διατριβών. Από το έτος 2005 είναι Υπεύθυνος του κατ’ επιλογήν μαθήματος της Ιατρικής Σχολής “Νεότερα δεδομένα στη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση των όγκων του ουροποιητικού συστήματος και του γεννητικού συστήματος του άρρενος”

Έχει εκτελέσει μεγάλο αριθμό ελαφρών, μέσης και μεγάλης βαρύτητας χειρουργικών επεμβάσεων σε όλο το φάσμα της Ουρολογίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις επεμβάσεις εκτροπής ούρων (εγκρατής ειλεοκύστη), την ριζική προστατεκτομή και την εξωσωματική λιθοτριψία. Ειδικότερα, το 1989 εκτέλεσε την 1η επιτυχή επέμβαση στην Ελλάδα εγκρατούς ορθοτόπου ειλεοκύστεως για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

ckonstan@med.uoa.gr.

Διαβάστε την έντυπη δημοσίευση της βιογραφίας εδώ