Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2012, όπου οι βραβευμένοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την τιμητική διάκριση. Εγκαινιάζοντας την τελετή της απονομής, που συντόνισε.. ο Προκόπης Δούκας (προηγήθηκε σύντομη μουσική εισαγωγή με τον Σπύρο Κοντό στο όμποε και τη Λητώ Θώμου στο πιάνο), ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας τόνισε πως το κράτος τιμά τη λογοτεχνική παραγωγή από το 1956 και εγγυάται με το κύρος του τις πνευματικές αξίες και το συμβολικό κεφάλαιο που συγκεντρώνουν με την εργασία τους οι συγγραφείς. «Στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε» παρατήρησε ο υπουργός «η παραγωγή σημαντικών πνευματικών έργων είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου συνεχίζουν να είναι παρούσες και να συμβάλλουν ενεργά στην προβολή του σύγχρονου πολιτισμού μας».

Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων απονεμήθηκε στον Θανάση Βαλτινό, το οποίο παρέλαβε εκπρόσωπός του, για το σύνολο του πεζογραφικού του έργου.
Το Βραβείο Μυθιστορήματος δόθηκε στον Γιώργο Συμπάρδη ενώ με το Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας τιμήθηκαν οι Γιάννης Ευσταθιάδης και Έρση Σωτηροπούλου.
Το Βραβείο Ποίησης απονεμήθηκε στην Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, που σημείωσε πως τέτοιες διακρίσεις υπενθυμίζουν πως η ποιητική τέχνη εξακολουθεί να είναι ζωντανή, και το Βραβείο Δοκιμίου-Κριτικής στον Αντώνη Λιάκο, που επισήμανε τους πανάρχαιους δεσμούς ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστοριογραφική επιστήμη. Το Βραβείο Μαρτυρίας-Βιογραφίας-Χρονικού-Ταξιδιωτικής Λογοτεχνίας κέρδισε ο Αλέξανδρος Μασσαβέτας, που ζώντας στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα απονεμήθηκε σε δύο ποιητές: τον Θωμά Ιωάννου, που υπογράμμισε πως η ποίηση αποτυπώνει μια μονίμως μάχιμη στάση, και στον Θωμά Τσαλαπάτη, που είπε πως οι ποιητές είναι σήμερα υποχρεωμένοι να γράψουν μέσα σε έναν ως εξ ορισμού αλλοτριωμένο κόσμο: έναν κόσμο οξυμένων κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων.

Κατά τη διάρκεια της παραλαβής των βραβείων τους η Έρση Σωτηροπούλου και ο Αντώνης Λιάκος έψεξαν τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού για απουσία πολιτικής στον χώρο του βιβλίου, καθώς και για την απόφασή της να κλείσει το ΕΚΕΒΙ. Τα ίδια είπε για το ΕΚΕΒΙ και ο Μένης Κουμανταρέας παραδίδοντας το Βραβείο Μυθιστορήματος στον Γιώργο Συμπάρδη.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την απονομή των Βραβείων Μετάφρασης και Παιδικού Βιβλίου.

Το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ξένης Λογοτεχίας σε Ελληνική Γλώσσα δόθηκε στον Παναγιώτη Χοροζίδη, το Βραβείο Απόδοσης Έργου της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στα Νέα Ελληνικά στον Ν. Μ. Σκουτερόπουλο και το Βραβείο Μετάφρασης Έργου Ελληνικής Λογοτεχνίας σε Ξένη Γλώσσα στους Βιθέντε Φερνάντεθ Γκονζάλεθ, Λεάντρο Γκαρθία Ραμίρεθ, Μαρία Λοπέζ Βιλάλμπα και Ιωάννα Νικολαϊδου.
Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε στη Χριστίνα Φραγκεσκάκη και το Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου στην Ελένη Κατσαμά ενώ το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου κέρδισαν οι Βασίλης Παπατσαρούχας, Ίριδα Σαμαρτζή, Ευγένιος Τριβιζά και Αντώνης Παπαθεοδούλος. Τέλος, το Βραβείο Γνώσεων για Παιδιά απονεμήθηκε στον Χρήστο Μπουλώτη.

Πηγή: ert