Ελπίδα Μανιάτη-Σίτα

Ζωγράφος – Ποιήτρια
Με βλέμμα ποιητικό και καλλιτεχνικό!

MANIATH-(10)Τα έργα της βρίσκονται στη Βουλή των Ελλήνων, στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος, σε δήμους, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα και στο εξωτερικό. Η προσφορά της στο πολιτισμό και τα Ελληνικά γράμματα είναι μεγάλη. Γι’ αυτό τιμήθηκε και διακρίθηκε πάμπολλες φορές.  Με τη ποίηση και την ζωγραφική της ταξιδεύει τους αναγνώστες της και τους δίνει πηγή ζωής καινούργια για το σήμερα και το αύριο. Στα έργα της τονίζει το ταξίδι της ζωής, μέσα από τον αντικατοπτρισμό και τα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου.  Κι όλα αυτά “Στους δρόμους του μυαλού μου”, όπως λέει και στην ποίηση της.

maniti-2

Γεννήθηκε στην  Άρτα. Έλκει την καταγωγή της από την Άρτα και νησί του Αιγαίου. Σπούδασε Ελεύθερο Σχέδιο και Ιστορία Τέχνης. Αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών A.B.C. de Paris και το Πρότυπον Σπουδαστήριον της Σχολής M.O.D.E.  Αναμφισβήτητα η καριέρα της είναι αξιόλογη και ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη. Είναι ιδρυτικό και διοικητικό μέλος του “Πνευματικού Καλλιτεχνικού Συλλόγου” Δυτικής Αθήνας και εκπρόσωπος του “Σωματείου Αμφικτιονίας Ελληνισμού λογοτεχνίας-εκδόσεων” που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Για την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα, βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα από το σύνδεσμο εκδοτών Βορείου Ελλάδας. Στον Παγκόσμιο διαγωνισμό ποίησης του “Συλλόγου Τέχνης και Ελληνικού Πολιτισμού” της Βαυαρίας (In Muenchen Deutschland) με θέμα: “ΕΛΛΑΔΑ χθες σήμερα αύριο”» απέσπασε βραβείο. Το λογοτεχνικό και εικαστικό της έργο  έτυχε τιμητικών διακρίσεων και βραβείων. Διετέλεσε αρθρογράφος στο περιοδικό “Τέχνη-Πολιτισμός”. Για το λογοτεχνικό-εικαστικό της έργο, έγραψαν ευμενείς κριτικές, ακαδημαϊκοί, ιστορικοί τέχνης, πολιτικοί, δήμαρχοι, δημοσιογράφοι και άλλοι. Τα έργα της περιλαμβάνονται σε  μουσεία, στην Βουλή των Ελλήνων  σε πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδας σε Δημοτικές Βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και  στο εξωτερικό.

 Μεταξύ των ποιητικών έργων της συμπεριλαμβάνονταιmaniti-1: “Στους δρόμους του μυαλού μου”,  “Στο Άβατο του βυθού”, “Αντικατοπτρισμοί”, “Το γκρίζο τ’ ουρανού άρχισε ν’ απλώνει”, (μυθιστόρημα) “Το Πέτρινο σπίτι”, (αφήγημα), “Παραλήρημα στα άδυτα της ψυχής”, (ποιητικά αποσπάσματα Ζωγραφικού Έργου) “Εγώ κι εσύ”, “Στη θέα της κόκκινης λάβας” Επίσης έχει συμμετάσχει σε λογοτεχνικές-εικαστικές εκδόσεις.

Έχει λάβει μέρος σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Επίσης, έχει στο ενεργητικό της πλήθος δημοσιεύσεων. Αρθρογράφησε στο περιοδικό “Τέχνη – Πολιτισμός”. Έχει εκδώσει αφηγήματα, ποιήματα και μυθιστορήματα. Υπάρχουν πολλές αναφορές στο έργο της από κριτικούς τέχνης και δημοσιογράφους.  Επίσης, έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στην Κωνσταντινούπολη και στη Γερμανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για  το έργο της έχει βραβευθεί από φορείς και Συλλόγους.  Είναι μέλος στον Πνευματικό Καλλιτεχνικό Σύλλογος Δυτικής Αθήνας (ιδρυτικό/διοικητικό μέλος), Σωματείο Αμφικτυονίας Ελληνισμού-Λογοτεχνίας-Εκδόσεων (Θεσσαλονίκη), Ένωση Λογοτεχνών ΑΘΗΝΑ, Εταιρεία Συγγραφέων Βορείου Ελλάδος, Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών ΑΠΕΛΛΗΣ, Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Φιλολογική Στέγη Πειραιά, UNESCO Πειραιώς και Νήσων, Όμιλος για την UNESCO Τεχνών και Επιστημών Ελλάδος, Φιλολογικός Σύλλογος ΣΚΟΥΦΑΣ (Άρτα) – E-Mail: ioannamaniati@yahoo.gr

MANIATH-(27)MANIATH-(1)

 

 

MANIATH (23)