Δρ. Εμμανουήλ Τσεσμελής

Με αναγνωρισμένο έργο!

 Καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – Ανώτατος Φυσικός και Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN, το Ευρωπαϊκó Εργαστήριο για την Φυσική των Στοιχειωδών Σωματιδίων.

tsesmelis_photo2Είναι ένας φωτισμένος επιστήμονας με σημαντικές έρευνες στο ενεργητικό του και έργο διακεκριμένο. Ιδιαίτερα επίτευγμά του, ο μεγάλος αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά μαζί με διεθνείς συνεργάτες. Το έργο του έχει αναγνωριστεί από σημαντικά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως η βράβευση από το Queen Elizabeth II Silver Jubilee Trust for Young Australians. Ανακάλυψε και μελέτησε τους διαδότες των ασθενών δυνάμεων W και Z. Διερεύνησε την ύπαρξη φορτισμένου σωματιδίου Higgs που προκύπτει από τη διάσπαση του άνω κουάρκ.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1966. Έλκει την καταγωγή του από το Βαθύ Σάμου από την πλευρά του πατέρα του και από την Κορώνη Μεσσηνίας από την μητέρα του. Προγονοί του πολέμησαν στην Επανάσταση του 1821 στην Ύδρα.

201405-095_61Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στη Μελβούρνη και στην Αθήνα, ακολούθησαν σπουδές Φυσικής και Μαθηματικών στη Μελβούρνη και διδακτορικό στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας στην Πειραματική Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων. Στη διατριβή του ασχολήθηκε με το πείραμα UA2 του CERN, το οποίο ανακάλυψε και μελέτησε τους διαδώτες των ασθενών δυνάμεων W και Z. Διερεύνησε την ύπαρξη φορτισμένου σωματιδίου Higgs που προκύπτει από τη διάσπαση του άνω κουάρκ.

Ουσιαστικά η καριέρα του ξεκινάει από το 1993 όπου εργάστηκε για μία πενταετία στο πείραμα NOMAD για την ανίχνευση του τ-νετρίνο και ήταν μέλος της ομάδας σχεδιασμού για την δέσμη νετρίνο CNGS από το CERN στο Gran Sasso στην Ιταλία. Από το 1998 είναι μέλος του διεθνούς πειράματος CMS, το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα την ανακάλυψη του μποζονίου Higgs, το σωματίδιο που είναι συνδεδεμένο με το μηχανισμό που δίνει μάζα σε στοιχειώδη σωματίδια. Κατά την περίοδο 2005 – 2008 ήταν επικεφαλής της ομάδας για την κατασκευή και συντήρηση των πειραματικών περιοχών του LHC.

Patriarch_017_03 décembre 2014_GuillaumeJeanneret-CERN2014Με την εργασία του και τις μελέτες του κατάφερε να ξεχωρίσει. Ως επιστήμονας συμμετέχει επί σειρά ετών σε συμβούλια και επιτροπές του CERN. Από το 2004 είναι Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του CERN για τις Διεθνείς Σχέσεις και από το 2013 είναι Αναπληρωτής Επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του CERN. Από το 2009 είναι Επιστημονικός Σύμβουλος στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή του CERN ως ανώτατος φυσικός και Καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία.

Έχει προσφέρει τα μέγιστα στην επιστήμη της φυσικής. Για πολλά χρόνια ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης και την προβολή της σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ άλλων και μέσω πολλών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Είναι Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Deutsche Physikalische Gesellschaft, του Institute of Physics London και του Australian Institute of Physics (ως Fellow). Είναι Μέλος και του Jesus College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το χόμπι του δεν είναι μόνον ένα και δύο, τον ενδιαφέρουν η ποδηλασία, η κολύμβηση, το ποδόσφαιρο, και η γενική ανάγνωση και μελέτη (ιστορία, φιλοσοφία και λογοτεχνία).

Γλ: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά. E-Mail: emmanuel.tsesmelis@cern.ch