Βλαστός Θάνος

Καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Συγκοινωνιολόγος, Αρχιτέκτων μηχανικός Ε.Μ.Π., Πολιτικός μηχανικός Ε.Τ.P. Παρισιού

 

Έκανε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Εκπαιδευτήρια Παπαϊωάννου και αποφοίτησε από την Λεόντειο Σχολή. Απέκτησε το δίπλωμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1977, το δίπλωμα πολιτικού μηχανικού από την Εcole Speciale des Travaux Publics του Παρισιού το 1979, με σειρά αποφοίτησης: στην πρώτη δεκάδα μεταξύ 130 σπουδαστών. Απέκτησεακόμητο Certificat des Etudes Supérieures aux “Infrastructures et Transports”, απότην Ecole National des Ponts et Chaussees τουΠαρισιού (Grande Ecole) to 1981, μεάριστα. ΑνακηρύχθηκεδιδάκτωραπότοΚρατικόΠανεπιστήμιοΛιέγης – Βελγίου, Faculté des Sciences Appliquées το 1983, μετίτλο “Architecture du mouvement urbain”. Έγινε δεκτή με “τη Μεγαλύτερη Διάκριση” (“La plus grande distinction”). H κριτική Επιτροπή απετελείτο από οκτώ Καθηγητές από Πανεπιστήμια του Βελγίου και της Γαλλίας. Δημοσιεύτηκε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις του Πανεπιστημίου της Λιέγης με οικονομική συμμετοχή και της RATP.

Είναι C.E.S. στη Συγκοινωνιακή Υποδομή Ε.Ν.P.C. Παρισιού, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λιέγης, Βελγίου, Τμήμα Εφαρμοσμένων Επιστημών, Καθηγητής Ε.Μ.Π. – Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού με γνωστικό αντικείμενο “Σχεδιασμός Αστικού Χώρου και Μετακινήσεων”, Μέλος του εργαστηρίου “Αστικού Περιβάλλοντος” του Τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π., Επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας της ΣΑΤΜ-ΕΜΠ (www.smu.gr), Διευθυντής του εργαστηρίου “Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου” της ΣΑΤΜ-ΕΜΠ από το 2012. Είναι ο δημιουργός της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας και της ΜΚΟ “Πόλις για Ποδήλατο”.

Μέλος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Πολιτικών Μηχανικών του Τ.Ε.Ε. για την Περιβαλλοντική Διαχείριση Εργων Πολιτικού Μηχανικού τα διαστήματα 1987-89, 1996-97, αντιπρόεδρος της Επιτροπής από το 1997, του Τεχνικού Συμβουλίου Χάραξης Πολεοδομικής και Συγκοινωνιακής Πολιτικής του Δ. Αθηναίων από το 1995 έως και σήμερα, της Επιτροπής Αναθεώρησης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το διάστημα 1996-97, της Επιτροπής Συγγραμμάτων και Εκδόσεων της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π, vlastos-1αναπληρωματικό μέλος της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π., ως εκπρόσωπος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών τα διαστήματα 1994-95, 2001-02, της Επιτροπής Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Πεζών, του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών (1996-98), του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δ. Αθηναίων 1998-02), του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Στάθμευσης Δ. Αθηναίων από το 1998 έως και σήμερα, της Επιτροπής για την προώθηση του Ποδηλάτου του Υπουργείου Μεταφορών 2000-01), επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Μεταφορών για τη διερεύνηση θεμάτων σχετικών με το υπό κατασκευή Τραμ από το 2002 έως το 2004, αναπληρωματικό μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου της “ΤΡΑΜ Α.Ε.” από το 2006 έως και σήμερα.

Πλήθος μελετών του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά διεθνή και ελληνικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων, στον έντυπο και περιοδικό τύπο κ.α. Συγγραφέας και συνσυγγραφέας σειράς ξενόγλωσσων και ελληνικών βιβλίων σε σχετικά θέματα, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού του Ε.Μ.Π. “Πυρφόρος” (1992 έως και σήμερα). Είναι κριτής ή αξιολογητής σημαντικών επιστημονικών εκδόσεων και ερευνητικών προγραμμάτων.

Υπότροφος από τη γαλλική κυβέρνηση τα διαστήματα 1977-78, 1978-79, από τη βελγική κυβέρνηση από το 1979 έως και το 1982, από το Πανεπιστήμιο Λιέγης το διάστημα 1982–83, από το German Marshall Fund για επίσκεψη δύο εβδομάδων στις ΗΠΑ και συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων σε θέματα περιορισμού της ρύπανσης και των άλλων επιπτώσεων της κυκλοφορίας το 1990. Έχει βραβευτεί και διακριθεί κατ’ επανάληψη από φορείς και ιδρύματα για το επιστημονικό του έργο. Είνα μέλος του Δ.Σ. του Δικτύου πόλεων “CAR FREE CITIES – NETWORK FOR A NEW MOBILITY CULTURE”, ως εκπρόσωπος της Αθήνας από το 1995 έως και σήμερα. Ήταν Αντιπρόεδρος του Δικτύου για το διάστημα 1996-97

Μέλος του ΤΕΕ και των Συλλόγων Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, Επίτιμο μέλος της Ένωσης Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Λιέγης αντιπρόεδρος της ΜΚΟ “ε.π.ι.β.α.τη.ς” – “Ένωση πολιτών για την ισχυροποίηση, βελτίωση, αναβάθμιση της συγκοινωνίας – δίκτυο για τη δημόσια συγκοινωνία και τη βιώσιμη κινητικότητα”, επιστημονικός υπεύθυνος του “Δικτύου Ελληνικών Πόλεων για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και Το Ποδήλατο”

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη βιογραφία του κ. Βλαστού εδώ