Αλέξανδρος Τομπάζης

Αρχιτέκτων

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου, όπου αρίστευσε και τιμήθηκε με τα βραβεία Θωμαΐδειο και Χρυσοβέργειο.  Από το 1963 έως το 1965 ήταν επιμελητής στο ΕΜΠ στην έδρα των Αρχιτεκτονικών Συνθέσεων. Έκανε θεωρητικές μελέτες και έρευνα σαν επιστημονικός βοηθός του Κ.Α. Δοξιάδη και συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα Θ. Σαρζετάκη. Ίδρυσε το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν.Τομπάζη. Έχει λάβει μέρος σαν κριτής σε πολλούς διεθνείς και πανελλήνιους διαγωνισμούς. Έχει διατελέσει μέλος διαφόρων επιτροπών σε θέματα εναλλακτικών πηγών ενέργειας και βιοκλιματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Έχει δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και σε περισσότερα από 24 κράτη στο εξωτερικό.
Ο ίδιος έχει γράψει άρθρα καθώς επίσης έχουν δημοσιευτεί και πολλές αναφορές στο έργο του σε πολλά βιβλία και περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 1991 κλήθηκε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στη Μπιεννάλε της Βενετίας. Έχει τιμηθεί σε περισσότερους από 95 πανελλήνιους διαγωνισμούς ή διαγωνισμούς με πρόσκληση και σε 15 διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Εκλέχθηκε Επίτιμο Μέλος του Αμερικανικού Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο του τομέα της Παθητικής Ηλιακής Αρχιτεκτονικής στο 4ο συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στο Denver, στις ΗΠΑ. Το 2006 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

naos fatima

naos fatima1

Έργα του έχουν επίσης τιμηθεί με βραβεία όπως: το Ηλιακό Χωριό 3 και η Εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Fatima της Πορτογαλίας όπου το 2012 το Βατικανό απένειμε στην Εκκλησία τον τίτλο της Βασιλικής. Είναι μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ), της International Solar Energy Society (ISES), του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (ΕΙΑ) και της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής Εταιρείας καθώς και πολλών άλλων. Η πλήρης βιογραφία του κου Τομπάζη φιλοξενείται στις σελίδες του Who is Who από το 2012 έως και σήμερα.