Αλεξάνδρα Μητσοτάκη – Gourdain 

Ιδρύτρια και Πρόεδρος της Actionaid Hellas – Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι

Για την καταπολέμηση της φτώχειας!

 

mitso-2Είναι πολύ ιδιαίτερη σαν άνθρωπος και σαν φυσιογνωμία, η κοινωνική της ευαισθησία την έκανε  να ξεχωρίσει και να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αναζητώντας έργο ουσιαστικό που θα προσφέρει ανακούφιση και παρηγοριά. Χάρη στη δική της πρωτοβουλία και την σκληρή δουλειά, η ανθρωπιστική οργάνωση Actionaid Hellas,  άνθισε και κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Γεννήθηκε στην  Αθήνα, το 1956.  Έλκει την καταγωγή της από την Κρήτη και την Αθήνα. Είναι γόνος γνωστής πολιτικής και ιστορικής οικογένειας της Ελλάδας. Ο πατέρας της, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είναι Έλληνας πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές της στη Γερμανική Σχολή Αθηνών. Απέκτησε πτυχίο στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και εκπόνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αναπτυξιακό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris V στο Παρίσι. Παρόλο που προέρχεται από οικογένεια πολιτικών, εκείνη διάλεξε να κάνει καριέρα σε κάτι που θα την φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο. Αρχικά εργάστηκε στη διεύθυνση Εκπαίδευσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, και κατόπιν στο Κέντρο Ανάπτυξης του ιδίου οργανισμού. Το 1998 ίδρυσε την ActionAid Ελλάς. Από το 2003 είναι μέλος του Δ.Σ. της διεθνούς ActionAid. Από το 2007 είναι Πρόεδρος του Δ.Σ. της ελληνικής οργάνωσης. Είναι επίσης μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Δ.Σ. και της Γ.Σ. της ιδίας οργάνωσης. Από το 2009 διατελεί Πρόεδρος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Παρίσι, το οποίο προωθεί τον ελληνικό πολιτισμό στη Γαλλία. Διδάσκει σε σεμινάριο με θέμα την Πολιτική Οικονομία και Ανάπτυξη στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι. Από το 2014 είναι Πρόεδρος μια νέας ΜΚΟ την “AFI – Action Finance Initiative” στόχος  της οποίας είναι η διείσδυση και η καθιέρωση του “μικροδανεισμού” στην Ελλάδα.

kosto_29Ιδιαίτερο επίτευγμα αποτελεί το γεγονός ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση τις στρατηγικής της διεθνούς και της ελληνικής ActionAid καθώς και στην ανάπτυξη της διακυβέρνησης στις χώρες – μέλη αλλά και στον έλεγχο της χρηματοδότησης και των οικονομικών της οργάνωσης. Δημιουργώντας την ActionAid Ελλάς το 1998 μπήκε ενεργά στην Κοινωνία των Πολιτών. Χάρη στη δική της πρωτοβουλία και σκληρή δουλειά, η ανθρωπιστική οργάνωση άνθισε και κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι τη στήριξαν από την πρώτη στιγμή. Οι εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές στη διάρκεια της λειτουργίας της αποτέλεσαν τη μαγιά για μια αλλαγή στον τρόπο που βλέπουμε στην Ελλάδα την ανάπτυξη, αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας. Οι Έλληνες πολίτες, οι υποστηρικτές και οι εθελοντές, που στηρίζουν προγράμματα της ActionAid οδήγησαν την οργάνωση να είναι σήμερα η πρώτη αναπτυξιακή οργάνωση στην Ελλάδα. Η ΑctionΑid Ελλάς δραστηριοποιείται από το 2000 ενεργά στα σχολεία, εκπαιδεύοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές μέσω των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων και κινητοποιώντας τους με τις εκστρατείες της. Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Παρίσι είναι ο επίσημος φορέας της ελληνικής πολιτιστικής παρουσίας στην Γαλλία.

alexandra2_2013_1_19_14_3_48_bΕίναι μέλος του δικτύου του Ficep και συμβάλλει ενεργά μέσω του εκπρόσωπού του στο επταμελές Συμβούλιο του δικτύου. Ένας πολύ σημαντικός στόχος της αποστολής του Πολιτιστικού Κέντρου πέραν από την ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η υποστήριξη και η ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας σε όλες τις μορφές όπως μουσική, λογοτεχνία, θέατρο, κινηματογράφο, κεραμική, γαστρονομία κ.ά. Η στρατηγική του Κέντρου βασίζεται σε συνεργασίες με γαλλικούς πολιτιστικούς φορείς .

Κατά καιρούς έχει δώσει συνεντεύξεις στα Μ.Μ.Ε  και έχουν γίνει αναφορές στο έργο της . Αρθρογραφία της φιλοξενεί η εφημερίδα “Η Εστία”.  Στο ενεργητικό της έχει πολλές διακρίσεις.  Χόμπι της, τα ταξίδια, ο κινηματογράφος, η λογοτεχνία, η πεζοπορία.

Γλ: Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά – Ιστοσελίδα: www.actionaid.gr