Mπράς Νικόλαος

Κατασκευαστής κλασικών και αρχαίων μουσικών οργάνων – Ερευνητής

GR0601740_BRAS_NIKOLAOS_TRUEΓεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Έλκει την καταγωγή του από το Ηράκλειο και την Κάρπαθο. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ηράκλειο. Μαθήτευσε στην μουσική μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον, παίζει από την εφηβεία του τρομπέτα και σαξόφωνο, και στην συνέχεια βιολί. Αποφοίτησε από την Σχολή Ραδιοτεχνίας “Κλίμενς” 1978. Απέκτησε το δίπλωμα της Ιταλικής Σχολής “Cremona” στην κατασκευή βιολιού, βιόλας, βιολοντσέλου 1994. Ειδικεύτηκε στην κατασκευή και συντήρηση κλασικών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Υπηρέτησε στην 12η Μεραρχία Μουσικού Τάγματος. To 1977 κατασκευάζει ένα μικρό μπαγλαμαδάκι με πρώτη ύλη “εφημερίδες”, και το 1982 το πρώτο του βιολί. Το 1984 δημιουργεί εργαστήριο το οποίο λείτουργεί έως σήμερα ενώ παράλληλα ασχολείται με την μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, την έρευνα και ανακατασκευή αρχαίων μουσικών οργάνων. Έχει μελετήσει και αναβιώσει το “Συντόνο” – Πυθαγόρειο μουσικό όργανο (6ος αι. π.Χ.), καθώς και το “Χαλκεόφωνο”, το οποίο παρουσιάστηκε και ήχησε στους Δελφούς, υπό την διεύθυνση του Καρδιολόγου Ιατρού – Συνθέτη Α. Δρίτσα στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου “Οικολογική δυναμική και Ανθρώπινη Φύση – Ο κίνδυνος Μαζικής καταστροφής στον Πλανήτη Γή”.

Το 2011 ιδρύει το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων “Ηρακλής” που εδρεύει στην ιστορική περιοχή της Πλάκας. Εκτίθεται πλήθος ανακατασκευασμένων αρχαίων οργάνων, μεταξύ άλλων τα δύο σπάνια Πυθαγόρεια Μουσικά Όργανα, το “Σύντονο” και το “Χαλκεόφωνο”. Το Μουσείο έτυχε ιδιαίτερης υποδοχής από τον διεθνή καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο. Μουσικά όργανα με την υπογραφή του έχουν σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως,ο παγκοσμίου φήμης Λεωνίδας Καβάκος, ο οποίος έπαιξε σαν σολίστας στο Carnegie Hall συνοδεύομενος απο την Ορχήστρα της Νέας Υόρκης στο Λονδίνο με την Συμφωνική του Λονδίνου και σε σημαντικούς Ελληνικούς μουσικούς χώρους. Έχει επισκευάσει και συντηρήσει ιστορικά μουσικά όργανα μεγάλων Ευρωπαίων κατασκευαστών όπως Ant. Stradivari του 1692, J. Guarneri 1734, J.B. Guadagnini, J.B. Vuillaume κ.ά..

Το έργο του τελεί υπό την αιγίδα της Unesco. Έχει τιμηθεί με το δίπλωμα της Ιταλικής Σχολής της Cremona για τη συμμετοχή και διάκριση του διεθνούς διαγωνισμού “Αntotio Stradivari” για την κατασκευή και ήχο του βιολιού και βιόλας. Επίσης έχει τιμηθεί από την Unesco “Για τον Πολιτισμό της Ειρήνης”, όπου και είναι Επικεφαλής Τέχνης του Ομίλου. Έχει διακριθεί απο την Οικουμενική Δελφική Ένωση ως Πρέσβης του δελφικού πολιτισμού για την αναβίωση των Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και την διάδοσή τους.