Μητσιάς Μανώλης

Καλλιτέχνης
«Σφράγισε» το ελληνικό λαϊκό τραγούδι!

Γνώρισε μεγάλες επιτυχίες. Από το ξεκίνημα της καριέρας του μέχρι σήμερα η αποδοχή του κόσμου είναι μεγάλη.Έχει τραγουδήσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες με τους σημαντικότερους στιχουργούς και ποιητές, οι οποίοι καθόρισαν τη μουσική του διαδρομή του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη. Το ήθος και ο σεβασμός προς τον άνθρωπο διακρίνουν την προσωπικότητά του, ηθικές αρχές που διδάχθηκε από το περιβάλλον που μεγάλωσε και πήρε τα πρώτα μουσικά ακούσματα.

Γεννήθηκε στη  Δουμπιά Χαλκιδικής . Οι γονείς του ασχολήθηκαν με αγροτικές δραστηριότητες. Γνώρισε την γιαγιά και τον παππού (από μητέρα), ο οποίος ήταν Συνταγματάρχης. Άφησε στην οικογένειά του την πειθαρχία. Από τον πατέρα του πήρε το αίσθημα της τιμιότητας και του σεβασμού. Πρόεδρος του χωριού για 15 χρόνια, δημοκρατικός και κοσμοπολίτης. Πιέσθηκε πολλές φορές από παράγοντες για να παραδώσει το νερό του χωριού σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες, αλλά δεν υπέκυψε ποτέ. Για την προσφορά του τιμήθηκε με μετάλλια. Διατήρησε για μερικά χρόνια καφενείο στο χωριό, το οποίο αναγκάστηκαν να κλείσουν από χρέη με τα κεράσματά τους. Τελείωσε το Δημοτικό στα Δουμπιά και το Γυμνάσιο στον Πολύγυρο. Από μικρός ασχολήθηκε με τη Βυζαντινή Μουσική, ψέλνοντας στην εκκλησία του χωριού του. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν βυζαντινοί ύμνοι, παραδοσιακά της ιδιαίτερης πατρίδας του και αργότερα λαϊκά τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών Μάνου Χατζηδάκη και Μίκη Θεοδωράκη, τα οποία και καθόρισαν τη μουσική διαδρομή του. Αργότερα στη Θεσσαλονίκη ακολούθησε ανώτερες σπουδές και έγινε μέλος της χορωδίας “Λέσχη Γραμμάτων και Τεχνών Βορείου Ελλάδος”. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συνελήφθη από το δικτατορικό καθεστώς, δικάστηκε (μαζί με 41 άλλους κατηγορούμενους στην υπόθεση “Χαλκίδη”) και καταδικάζεται για την αντιδικτατορική του δράση σε 4 χρόνια φυλακή. Του δίνουν χάρη, και τότε, ατσίγαρος και απένταρος γιορτάζει με την παρέα του σε ένα κοινόχρηστο χώρο ζαχαροπλαστείου (πίσω από το Ναυαρίνο). Στο χώρο αυτό, τράβηξε το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων και πολύ σύντομα άρχισαν να έρχονται καλλιτέχνες από την Αθήνα να τον ακούσουν.

mitsias-1

Αργότερα μεταφέρεται στην μπουάτ 107. Η ανάγκη του να εκφραστεί καλλιτεχνικά ήταν μεγαλύτερη από το να κερδίσει χρήματα .  Εκείνη την περίοδο ο τότε διευθυντής και παραγωγός της δισκογραφικής εταιρείας “Lyra”, Αλέξανδρος Πατσιφάς, τον άκουσε στη Θεσσαλονίκη και τον παρότρυνε να κατέβει στην Αθήνα. Πράγματι, επιχείρησε την κάθοδό του στην Αθήνα, όπου η Ελένη Ροδά τον γνωρίζει με τον συνθέτη Δήμο Μούτση, στον χώρο που έπαιζε ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης Βασίλης Τσιτσάνης. Ο Δήμος Μούτσης του πρότεινε συνεργασία με τη κορυφαία τότε δισκογραφική εταιρεία “Columbia” και παραγωγό τον Τάκη Λαμπρόπουλο. Η συνεργασία αυτή καρποφόρησε και δισκογραφήθηκε το 1969 στο οποίο περιέχεται η μεγάλη επιτυχία “Στην Ελευσίνα μια φορά”. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι σήμερα σφραγίζει με το προσωπικό του ήθος και ύφος, το ελληνικό τραγούδι. Έχει τραγουδήσει σχεδόν σ’ όλο τον κόσμο, στους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με πολύ επιτυχία και έχει δώσει συναυλίες σε στάδια στην Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα, και σε διεθνούς φήμης συναυλιακούς και πολιτιστικούς χώρους, όπως το θέατρο Ηρώδου του Αττικού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το “Carnagy Hall”, το “Lincoin Center” το “Town Hall”, το “Royal Theatre” κ.ά.

mitsias-2

Οι συνεργασίες του, αποτελούν Ιδιαίτερα επιτεύγματα.  Συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, όπως τον Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζηδάκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Δήμο Μούτση, Σταύρο Ξαρχάκο, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Μάριο Τόκα, Σταμάτη Κραουνάκη, Άκη Πάνου, Λουικανό Κελαϊδόνη, Γιώργο Χατζηνάσιο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Γιάννη Σπανό, Ηλία Ανδριανόπουλο, Χρήστο Νικολόπουλο, Θεόδωρο Δερβινιώτη, Νότη Μαυρουδή, Λίνο Κόκκοτο, Διονύση Τσακνή, Λάκη Παπαδόπουλο, Αντώνη Βαρδή και με τον Γιουγκοσλάβο Kiki Lesendric και Ελένη Καραΐνδρου. Επίσης συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους ποιητές και στιχουργούς όπως τον Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Γκάτσο, Νίκο Καρούζο, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Άλκη Αλκαίο, Λίνα Νικολακοπούλου, και ερμήνευσε έργα του μεγάλου ισπανού ποιητή Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Κωστούλας Μητροπούλου και Γιάννη Λογοθέτη, καθώς επίσης και ύμνους του Αγιορίτη Μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννίτη.

mitsias-3

Κάθε ερμηνεία του, αποτελεί διάκριση, καθώς η μια επιτυχία διαδέχεται την άλλη.  Μεταξύ των έργων τα οποία έχει ερμηνεύσει είναι “Της Γης το Χρυσάφι”, “Αθανασία”, “Χειμωνιάτικος Ήλιος” του Μάνου Χατζηδάκη σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου. “Πολιτεία Γ’ Λαϊκά”, “Θεία Λειτουργία”, “Άγιος Έρωτας”, “Φεγγάρι μάγια μου κανες”, “14 Ζεϊμπέκικα” του Μίκη Θεοδωράκη. “Δρομολόγιο”, “Τετραλογία”, “Μαρτυρίες”, του Δήμου Μούτση σε ποίηση του Νίκου Γκάτσου και δίσκους 45 στροφών όπως “Μη ρωτάς”, “Δρόμο το δρόμο”, “Με το πρώτο Λεωφορείο”. “Αχ Έρωτα”, “Παραστάσεις” του Χρήστου Λεοντή σε ποίηση Φ. Γκαρθία Λόρκα, “Φίλοι που φεύγουν” του Γιάννη Μαρκόπουλου σε ποίηση Νίκου Καρούζου. “Παρών” του Άκη Πάνου, “Στου Καιρού τα ρέμματα”, “Σαββατόβραδο” του Γιάννη Σπανού σε ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου, “Αργοναύτες” του Ηλία Χατζηνάσιου, “Έχει ο θεός”, “Διαδρομή” του Γιώργου Χατζηνάσιου, “Η πόλη μας”, “Κόκκινη Κλωστή”, “Περίπατος” του Λουκιανού Κελαϊδόνη σε ποίηση Ν. Γκάτσου και σε 45 στροφές ο “Δραγουμάνος του Βεζύρη”. “Είμαι καλά Ευχαριστώ”, “Ημέρα Τρίτη” του Σταμάτη Σπανουδάκη, “Σε χιλιάδες Σταθμούς” του Χρήστου Νικολακόπουλου σε ποίηση Λευτέρη Παπαδόπουλου και η “Συνάντηση” σε στίχους Β. Τσιτσάνης.

Επίσης “Μητσιάς συν 2” του Αντώνη Βαρδή και του Τάκη Βουγά, “Εσείς οι απ’ έξω” του Λάκη Παπαδόπουλου, “Εξ Αδιαιρέτου” του Θεόδωρου Δερβινιώτη και Σταμάτη Κραουνάκη, “Ισόβια” του Σταμάτη Κραουνάκη και Λίνας Νικολακοπούλου, “Στο Δρόμο με τα Χάλικινα”, μουσική του Kiki Lesendric σε στίχους Λίνας Νικολακουπούλου. “Μικρές Νυχτερινές Μουσικές” του Νότη Μαυρουδή, “Ξεκίνημα” του Βασίλη Τσιτσάνη, “Αποχαιρετισμός” του Λίνου Κόκοτου σε στίχους Λάκη Παπαδόπουλου, “Ζωγραφιές και Χρώματα” του Λίνου Κόκοτου. “Τα τραγούδια της Παρέας”, “Βίος Ανθόσπαρτος”, “Θεογεννήτωρ Μαρία” του Μάριου Τόκα και σε στίχους του μοναχού Γεράσιμου Μικραγιαννανίτη, “Μακεδονίτικα” (Παραδοσιακά Τραγούδια της Μακεδονίας), “Φώτα Παρακαλώ” του Διονύση Τσακνή (συμμετοχή), “Χρώματα” του Γιώργου Ζαμπέτα, στίχοι Θόδωρου Ποάλα. “Υπέροχα μονάχοι” του Θάνου Μικρούτσικου, Άλκη Αλκαίου, Live, “Τα Μεγάλα Τραγούδια” από ζωντανή ηχογράφηση στη μουσική σκηνή “Χρώματα”, “Κιβωτός”, ζωντανή ηχογράφηση από το “Ηρώδειο” σε σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη και σκηνικά Αλέκου Φασιανού.  Δεν ξεχνάει ποτέ την αγάπη και τον σεβασμό που του έδειξαν ο Μάνος Χατζηδάκης και ο Νίκος Γκάτσος με την συντροφιά και τις κουβέντες τους, στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του. Ενδιαφέρεται πάντα να είναι συνεπής με τον κόσμο. Προσιτός στους αυθεντικούς ανθρώπους που τον αγαπούν και από τους οποίους δέχεται συγκλονιστικές επιστολές που τον ενθαρρύνουν πάντα. Θέλει να λέει σημαντικά πράγματα και όχι λαϊκίστικα, γιατί το τραγούδι είναι του λαού. Ο σεβασμός προς τον εαυτό του είναι ο σεβασμός προς τους γνήσιους ανθρώπους. Νοιάζεται να μάθει τι είναι η ζωή  Ιστοσελίδα: www.manolismitsias.gr ■

Διαβάστε την έντυπη έκδοση της βιογραφίας (3η έκδοση 2008) εδώ